Blog

Így befolyásolja a sóder ár az építkezés összköltségét

Fontos a jól megválasztott sóder ár

Amikor az ember építkezik, létfontosságú a megfelelő árak megválasztása az össztermék minőségében. A sóder árral sincs ez másképp, a megfelelően megválasztott szállító cég létfontosságú szerepet játszhat az építkezés sikerességében. Legyen szó akár a kert építéséről, akár a ház belső átalakításáról, a sóderre a betonozáshoz szinte kivétel nélkül szüksége van az embernek.

A legjobb sóder árak a legjobb helyekre

Persze nem csak a sóder ára fontos az építkezésben, hiszen a minőségi sóder megvásárlása mindenképpen fontos, hogy biztos betont tudjunk előállítani. A sódert fajtákba is soroljuk, amelyek a különböző betonok előállításához előnyösek vagy éppen hátrányosak. Milyenek ezek az előre válogatott sóder fajták? Beszélhetünk köztük kétszer rostált, a legkisebb, avagy 0-4 mm-es darabokról. Ebből a sóderfajtából lehet a legvékonyabb betont legyártani, de megfelelő akár a vastagabb vakolatok kialakításához is, illetve térburkolat ágyazórétegének is megfelelő. Kétszeres nagysággal már vastagabb betont készíthetünk. Ez megfelelő lehet egy aljzatbeton készítéséhez, úszott földfém előállításához. 16 mm-ig választhatjuk a közepes betonkészítéshez alkalmas sódert, ennél nagyobbat pedig a durva betonhoz érdemes vásárolni.

Ezért tartom a vegyes sóder árat a legjobbnak

Sok helyen tudunk rendelni vegyes sódert is, amelynél nincsenek a szemek külön osztályozva. Ezt gyakorlatilag a legtöbb betonhoz megfelelő, és nem kell minden fajtához külön nagyságút rendelnünk. A sóder árakban benne vannak ugyanis a szállítási költség árai is, amelyek természetesen sokszor több ezer forintot jelentenek, ezért érdemes az építkezéshez minél kevesebb szállítással megrendelni a hozzávalókat. Természetesen egy vegyes sóder nem feltétlenül megfelelő a vakolathoz is éppúgy, mint egy járda építéséhez, de ha egy nagyobb építkezést tervezünk otthon vagy a kert átalakítása a terv az elkövetkező néhány hétben, azért érdemes mindenképpen ebből a fajtából rendelni.

Az egyéb sóder árak

Sokfajta sóder kapható még a piacon, amelyek közül nem csak a betonhoz használhatunk fel többet is. A sóder árak más esetekben is megérik, nem csak akkor, hogyha feltétlenül járdát vagy kocsifeljárót szeretnénk építeni, esetleg a ház aljzatát tervezzük meg. Ott van például a töltő sóder ár kérdése, amellyel szintén érdemes kalkulálni, ez olyan sóder, amely magas agyagtartalommal rendelkezik. Használhatjuk ezt a fajtát térkövezés alapjának, de remek feltöltőréteg is, gödröket tölthetünk ki vele, remek alapot készít például egy medence felállításához, de a betonozás előtti felület kiegyenlítésére is nagyon jó megoldás. Ha pedig nem szeretnénk magával a sóderrel dolgozni, akár betont is rendelhetünk magában, de érdemes lehet betonkövekkel is dolgozni.

Ha sokalljuk a sóder árakat, akkor is van megoldás

A sóder költsége nem mindenki álma, ráadásul rengeteg munka is van vele. Természetesen vannak olyan helyek, ahol elengedhetetlen, például a lakás aljzatának kialakításakor, azonban nem muszáj mindenhol azt alkalmazni egyáltalán. Remek alternatív megoldások léteznek, hogyha a sóder árakat nem tartjuk megfelelőnek. A kert kiépítésénél remek alternatívaként szolgálnak a kavicsok, amik természetes hatásukkal és remek vízelvezető, pormegfogó képeségükkel lehetnek a segítségünkre. Ha a kocsifeljáró elkészítését hagynánk ki legszívesebben a programból, akkor a kavics mellett a murvaréteg is remek lehetőséget biztosít. Sok munkát spórolhatunk az alternatívák választásával. Nem kell elkészíteni a betont, kialakítani annak a talajt, hogy ne repedezzen fel és egyenletes legyen, és a kialakításával, locsolásával sem kell bajlódni. A murva megtalálja a saját alakját, és kitölti a lyukakat, amiket egy betonhoz külön fel kellene töltenünk.

Minden esetben kell számolnunk sóder árakkal?

A válasz a legtöbb esetben igen, hiszen nem csak a nyilvánvaló helyekre fontos a beton, a téglák közé is kell kötőanyagnak, és a gerendák megtartásához is fontos szigetelő, ezért nem érdemes nem kalkulálni a sóder árakkal. A legjobb, hogyha rendeléskor még kicsit többet is veszünk, hogy ne fogyjon el, ha már csak egy kevésre lenne szüksége az embernek. Akármilyen keveset is rendelünk, a szállítási költséggel mindig számolni kell, aminek a dupla kifizetése mindenképpen ráfizetés lesz. A sóder árak egyébként igazán kedvezőek, és ha jól tervezünk, és komolyan megfontolunk minden mozzanatot, amikor szükségünk lehet rá, majd néhány százalékkal azért többet is rendelünk a biztonság kedvéért és ráadásul egy olyan fajtából, ami többfajta helyre is megfelelő, akkor igazából még spórolhatunk is rajtuk. Persze az sem mindegy, honnan rendel az ember, minél közelebbről, annál jobban megéri a szállítás is. Fontos természetesen, hogy az udvarban legyen kialakítva egy olyan hely, ahol a sóder eredeti állapotában maradhat meg, ha kell egy fóliát vagy valamilyen vízálló lapot is terítsünk ki, hogy ne menjen kárba a megrendelt mennyiségből egyetlen rész sem. Ilyen apró trükkökkel is sokat spórolhat az ember az építkezésen, és még csak a sóderről volt szó.