Blog

Morcos misszionárius: kaukázusi juhász

Miért imádom a kaukázusi juhász kutyákat?

Hát csak rá kell nézni! De tényleg, ez a melák tekintet egy ekkora kutyánál, amit a hatalmas szőre csak még nagyobbnak láttat! Ki ne olvadna el azonnal, ha egy kaukázusi juhász rápillant? Hát, mondjuk az, aki elől a területet védi. Mert akkor a legrosszabb rémálmod, farkasok megfutamítója és egy vérmes fenevad. Egy bátor és erős kutyáról beszélünk, én mindig szerettem a független állatokat. Valahogy sosem kedveltem az olyan kutyákat, akik csak lesik a parancsod és nem képesek gondolkodni, olyan érzésed van, mintha gyámoltalanul szűkölnének utánad, ha otthagyod őket valahol.

Hát a kaukázusi juhász nem ilyen. Ő nagyon is tudja, hogy képes boldogulni. Nem azért van veled, mert máshogy el sem bírja képzelni a létezést, hanem azért, mert szeretne, és ezt én nagyon is méltányolom. Ennek megfelelően azonban a kaukázusi juhász nem feltétlenül fogja az egyéniségét feladni a kedvedért, neked kell megtanítanod arra, hogyan legyen a falka hatékony tagja. Mivel egy nagy erős kutyáról beszélünk, feltétlenül szükséges a tanítása, tréningezése. Mert a te felelősséged lesz az a kaukázusi juhász.

Honnan származik a kaukázusi juhász?

Ha azt mondom, hogy szívós, önfejű és érzelmes, lehet egy idő után rájössz, hogy orosz gyökerekkel bír. A mi kaukázusi juhász kutyánk ennek megfelelően a Kalinka nevet kapta kicsi kölyökként, amit nagyon jól lehet haragosan üvöltözve ordítani utána a Bikás parkban.

Na és, ha már behatároltuk, hogy Oroszország, kicsit még boncoljuk tovább a nevet: kaukázusi juhász kutya. Na melyik területről származik pontosan? Hát persze, hogy a kaukázusról, jobban mondva a Kaukázus hegység területéről. Nem véletlen ez a hatalmas méret, juhnyájak és marhacsordák őrzése volt a feladata hosszú évszázadokon át. Védte őket farkastól, medvétől, meg persze rablóbandáktól is, hasonlóan a mi kuvaszunkhoz. Tette mindezt télen nyáron, hóban, esőben, folyton kinn a szabadban. Úgyhogy nem meglepő, ha a kaukázusi juhász az egyik legstrapabíróbb fajta.

A természetes szelekcióra a juhászok is rájátszottak, hiszen a zord körülmények közt kegyetlenül szükséges volt beosztani a betevőt. Felesleges szájat nem etethettek, és ez bizony a kutyákra is vonatkozott. Ez mai szemmel különösen kétségbeesettnek tűnhet, de inkább mondjunk szerencsét, hogy mindennapjainkban nekünk már nem kell a mindennapi túlélésért ilyen döntéseket hoznunk.

Ezek után talán nem csoda, ha ezt a hétpróbás örző védőt még háborús helyzetekben is alkalmazták. Kaukázusi juhász védte a berlini falat, és a Vörös hadsereg külön hivatalos kennellel bírt, ahol kaukázusi juhász kutyákat képeztek harci kutyának.

Együtt élés a kaukázusi juhász kutyával

Egy ilyen múlt után nincs mit csodálkozni azon, hogy a kaukázusi juhász erős személyiség. Független, erős akaratú és magabiztos, és kifejezetten védi a területét. Nem igazán javasolt lakásba, városba és nem pusztán a méretei miatt. A kaukázusi juhász ugyanis területvédésre termett az elmúlt több, mint 600 évben, ezt pedig a kedvünkért nem fogja levetkőzni néhány generáció alatt. Területe nem a küszöbig terjed, és más kutyákkal éppen ezért nem biztos, hogy jól kijön majd.

A mi Kalinka kaukázusi juhász kutyánk anyámmal nőtt fel a tanyán, akkor még kisgyerek voltam. Ott aztán volt elég hely fal alá rohangálni, felügyelni az állatainkat – igaz, csirkénk és kecskénk volt, de az is valami. Kalinka ott jól érezte magát, de akkor is sokszor meg kellett kötni, ha vendéget vártunk, és sok fejfájást okozott a kerítés folytonos ellenőrzése. Nem városi kutya, ez határozott meggyőződésem, de bővebben is olvashattok róla a Pet4you oldalán, hogy eldöntsétek: https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Kaukazusi_juhaszkutya-598

A kaukázusi juhász nevelése

Kezdjük ott, hogy egy főnököt fogad el, a többinél ő úgy dönt, hogy erősebb. Ez nem jelenti, hogy ne fordulna feléjük szeretettel, de nem fogja elfogadni a parancsokat feltétlenül. Ha tehát család veszi a gondjaiba, tudatában kell legyenek, hogy egy ember kell feleljen érte, mert szükségszerűen a többiek nem lesznek képesek vészhelyzetben megfékezni. A kaukázusi juhász robosztus, erős, és megvédi a családot akkor is, ha a család szerint nincs veszély.

Kezdő kutyavállalónak egyáltalán nem ajánlott a kaukázusi juhász, se félénk, bátortalan embereknek. Mert azt, hogy van-e valós veszélyforrás, vagy csak odaképzeli mindenbe egy nagyon fontos nevelési pont. A kaukázusi juhász képes ezt megtanulni, de csak egy erős gazda mellett, aki már kora kölyökkora óta figyelmet fordít rá és a szocializációjára. Munkaigényes fajta, hiszen a nyájak mellett évszázadokon át önállóan döntött, nem várta meg, hogy a juhász a messzi távolból odaérjen.