vegytisztító3_Liliána
Blog

Árak a vegytisztítónál

Mennyibe kerül nekünk egy vegytisztítói látogatás?

A vegytisztítónál az ember azt hinné, hogy nem fogja előre tudni, mennyit is kell majd fizetnie, a helyzet azonban egyáltalán nem így van. Sok helyen eleve kint vannak az árak, de még csak nem is kell legtöbbször személyesen ellátogatnunk az adott helyre ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, mennyit is kell majd kiadnunk. Az ár pedig fontos szerepet játszik abban, hogy az ember egyáltalán eldöntse: szeretné-e igénybe venni a szolgáltatást, vagy inkább otthon próbálkozik tovább, esetleg megszabadul az anyagtól. Persze nem mindig van döntési lehetőség, de akkor is jól jön, hogyha az ember fel tud készülni előre a rá váró számokra. 

Mikor vegyük igénybe a vegytisztítót?

A vegytisztító segítsége akármilyen nehezebben tisztítható darab esetében jó döntés lehet, hogyha az ember nem akar maga szenvedni vele. Azonban sokszor mérlegelnünk kell, mi az az ár, ami miatt már inkább mégis saját magunk tisztítanánk, és mi az, ami még megéri. Ilyenkor azért érdemes kiszámolni azt is, hogy az otthoni megoldás sincs ingyen, sőt. Attól is függ persze, hogy mit használunk, milyen vegyszerekkel próbálunk megoldást keresni a problémára. Vannak azért alapvető költségek is, mint a meleg víz, az áram, hogyha géppel is mosunk, a szárítógép esetleg. Nem lehet ilyenkor megfeledkezni arról sem, hogy az ember idejét is igénybe veszi mindez.

vegytisztító3_3

Persze mosni és szárítani mindig kell, de hogyha valamilyen nehezebb darabot kézzel mosunk, vagy egy folt miatt órákat szenvedünk, azzal elvesszük magunktól a lehetőséget, hogy valami mással töltsük az időt. A mai rohanó világban pedig nehéz időt találni arra, hogy az ember csak üljön a tévé előtt, és lemaratonozzon egy sorozatot, vagy találkozzon a barátaival, közös programot szervezzen a családdal. Talán apróságnak tűnik egy ruha tisztítását ilyen időigényes dolgokhoz mérni, de a háziasszonyok és egyedül élők jól tudják, hogy a napi teendők nem csak minden idejét képesek elvenni az embernek, de még sokszor fárasztóbbak is, mint egy-egy munkahelyen eltöltött teljes műszak. 

Egy vegytisztító tehát sok időt képes megspórolni nekünk, különösen akkor, hogyha tényleg valamilyen nehezebb feladatról van szó. Nagytakarításkor jól jöhet, ha a függönyöket, csipketerítőket, nagyobb anyagokat nem saját kézzel kell tisztává varázsolnunk. A szőnyegek tekintetében azért más a helyzet, azokat sok vegytisztító nem képes vállalni, de ez sem jelenthet akadályt, hogyha van a közelben egy kifejezetten szőnyegek tisztításával foglalkozó szolgáltatás. 

A vegytisztító adta lehetőségek

Mielőtt még az árakra konkrétabban is rátérnénk, érdemes megismerkedni a vegytisztító általános szolgáltatásaival. Így érthetjük meg ugyanis igazán, hogy a pénzünkért mit is kapunk pontosan. Először is, természetesen beszélhetünk a mosásról, amely különböző lehet, vizes, bio, víz nélküli vegytisztítás és még sorolhatnám hosszasan. 

A szolgáltatások közé tartozik a vasalás és az apróbb javítások elvégzése is, ezek közé tartozik kisebb szakadások javítása, gombok erősítése, helyenként a cipzárokkal is tudnak mit kezdeni. Beszélyhetünk még a bőr ruhadarabok festéséről és hatékony tisztításáról. 

A tisztítási és javítási lehetőség mellett beszélhetünk még egy háztól-házig szolgáltatásról is. Ezt annak tudatában írom, hogy az Ocean Tisztítószalon árairól fogok beszélni, ami egy ismert és megbízható hely. A háztól-házig szolgáltatást nem tudja minden egyes vegytisztító biztosítani az ember számára, azonban ahol van ilyen lehetőség, ott ez nagy előnyt jelent. Elég, ha csak nem akarunk arra is időt szakítani, hogy eljuttassuk a ruhákat a vegytisztítóba, de nyugdíjasoknak, mozgássérülteknek vagy kismamáknak a legnagyobb segítséget jelentheti egy ilyen lehetőség. 

A vegytisztító árlistája 

Ahogy azt már várhatják sokan a cikk eleje óta, át is térünk az árakra. Minden vegytisztító egyedi árakkal dolgozik, ahogy már említettem, én az Ocean Tisztítószalon árlistáját veszem figyelembe. A honlapjukon ez részletesen is megtalálható, így itt csak átfogó jelleggel szeretném bemutatni az egyes árkategóriákat. A honlapon emellett találhatunk egy kifejezetten árkalkulátornak nevezett pontot, ahol csak be kell jelölnünk, hogy melyik ruhaneműből hány darabot szeretnénk tisztítani, és meg is kapjuk az eredményt. Így még csak matekoznunk sem kell ahhoz, hogy megismerjük a vegytisztító árait.

vegytisztító3_2

Férfi ruházatból érdemes lehet az ünnepi viseletet ilyen módon tisztíttatni. Tehát ezeket nézzük most meg. Egy nyakkendő tisztítása körülbelül egy ezrest igényel, míg egy teljes öltöny tisztítása 3650Ft a honlap szerint jelenleg. Szmoking esetében ez az összeg már 4400Ft, ennyiben kerül egy frakk is. Ennek fele egy zakó kezelése. Ingek és nadrágok általánosságban ezer és kétezer forint között mozognak, míg a nem ünnepi viselet darabjai azért általánosságban olcsóbbak, és csak a dzsekik, kabátok és nagyobb figyelmet igénylő ruhák érik el a háromezer forint környékét. 

Női ruházat esetében hasonló a helyzet, csak a selyem darabok kerülnek többe, de azok is kétezer forint alatt mozognak, és a kabátok, tollas és műszőrme darabok kerülnek nagyobb kiadásba. Itt már alkalmi ruhák esetében vannak nagyobb összegek is, amik érthetőek. A legnagyobb kiadást persze az estélyi vagy menyasszonyi ruhák jelentik, ezek azonban egyébként is ha egyszer-kétszer szükségesek az ember életében, így a 15 ezer forintos kiadást is csak ennyiszer jelentik, ha egyáltalán szükség van tisztításra. Így ha nincs kedvünk az otthoni praktikákkal bajlódni, a vegytisztítás mindig jó döntést jelent.