Blog

Fotózzunk Greenbox stúdióban!

Az unalmas képek feldobása a Greenbox stúdióval

Talán mind hallottunk már a Greenbox stúdiókról és a Greenbox technikáról is. Hiszen nem egy régebbi filmet láthattunk, ahol a szereplők valamilyen nem túl profinak tűnő háttér előtt álltak, hogy szinte lerítt a jelenetről, hogy nem igazi. A Greenbox stúdiókat egészen az 1930-as évektől lehet látogatni, és azóta természetesen a technikai oldala is a dolognak rengeteget fejlődött, tökéletesedett. Ma már nem csak a filmipar veszi jó hasznát, hanem a divatcégek, újságok, reklámstúdiók mind nagy-nagy érdeklődéssel fordulnak az irányába. A Greenbox stúdióban valóban földöntúli élmény fotózni – szó szerint!

Mire jó a Greenbox stúdió?

A Greenbox stúdióval valódinak tűnő háttereket készíthetünk még úgyis, hogy tudjuk, az adott hely nem létezik. Mindezzel olyan vizuális effekteket létrehozva, amitől a nézőközönség álla leesik. A mára tökéletesedett technika gyakorlatilag mindenhol jelen van, még olyan jelenetnél is, ahol erre nem is gondolnánk. Eszünkbe juthatnak itt a most rendkívül népszerű Marvel filmek, amelyek olyan csodálatos grafikával rendelkeznek, hogy mi is sokszor elhisszük, hogy amit látunk, az a valóság. Persze furcsa belegondolni, hogy a főszereplők egy stúdióban játszották el a nagy harcjeleneteiket egy zöld vászon előtt színészkedve, azonban sajnos (vagy nem sajnos) pont ez történt. Ez a Greenbox stúdiók lényege ugyanis, a zöld háttér, ami előtt a felvétel alanya áll, számítógéppel megváltoztatható gyakorlatilag bármivé. Csak egy jó animátorral kell találkoznunk, és saját világokat is létre tudunk hozni, de rengeteg meglévő sablon közül válogathat az ember.

Milyen előnyei vannak a Greenbox stúdió szolgáltatásának?

A képeink, videóink garantáltan nem fognak sikerben hiányt szenvedni, hogyha ezt a módot választjuk a formázásra. Mondok egy példát. Szeretnénk valamilyen igazán menő, elképesztő képet az adott könyvünkhöz vagy gyakorlatilag akármihez, amit eltervezünk. Tegyük fel, a szereplőnk egy krokodil mellett áll, jobb esetben egyetlen zsebkéssel a kezében és sehol egy búvóhely. Az elképzelés persze izgalmas, nyers, igazi kalandregényhez méltó mozzanat, bár kicsit közhelyes, de ez úgyis csak egy példa. A lényeg, hogy nem kéne ósdi megoldásként sem krokodilt eszkábálnunk, sem elutazni egyetlen képért és veszélynek tenni ki magunkat. Arra végképp nem kell gondolnunk, hogy az állatkertben fotózunk, mint kompromisszum. Értem én, buta példa volt, de az csak a jéghegy csúcsa. A Greenbox stúdió el tud repíteni bennünket a világ bármely tájára. A jeges sarkokon küzdhetünk általuk a fagyhalállal a képernyőn, miközben egy stúdióban vagyunk a való életben. A sivatagot járhatjuk meg, egzotikus tájakat fedezhetünk fel, mindezt egyetlen kattintással. És ezek csak olyan dolgok, amikre még akadna lehetőségünk is, azonban könnyen az űrbe is exportálhatjuk magunkat vagy egy fantáziavilágot teremthetünk, mindehhez elég a Greenbox stúdiót igénybe vennünk.

Hol találhatunk Greenbox stúdiót?

Az általam ajánlott Greenbox stúdió számos előnnyel jár. A G3 stúdió keretein belül találhatjuk meg. A G3 nem csak Greenbox stúdiókkal, hanem karácsonyi fotózással is foglalkozik például. Könnyen elérhető helyen van, biztosítanak mindent, ami egy jó fotósorozat elkészítéséhez szükséges. Ebben benne vannak az alapfelszerelések, illetve azok bérlési lehetősége, internet, öltöző, sminkhelyiség, kényelem, fűtés, egész napos elérhetőség. Mi már kellhet még a tökéletes fotókhoz? Azt hiszem, az ilyesfajta rugalmasság igazán jó alap egy jó hangulatú munkához: https://www.g3studio.hu/greenbox-studio/

Greenbox stúdió, nem csak profiknak

Ha magánszemélyként kezdenénk ilyesfajta vállalkozásba, az sem probléma. A stúdió kedvező áraival akár egy kisebb fotósorozat készítése is lehetséges, amit esetleg csak az internetnek, blognak szánnánk. A lehetőség tárháza tényleg határtalan, és kezdő fotósként és nagy segítségünkre lehet, hogyha az unalmas képeket esetleg feldobjuk egy kis Greenbox élménnyel. Ha nekem nem hisz valaki, milyen elképesztő dolgokra is képes a greenbox, akkor ezt a rövid kis videót mindenképpen érdemes megnézni, szerintem rögtön mindenki meg fogja érteni, mennyi lehetőség is van egy ilyen technológiában: https://napivideo.reblog.hu/green-box-trukk-valos-idoben

Természetesen az sem árt, hogyha az ember egy kicsit tüzetesebben utána is olvas annak, hogyan lehet hiteles greenbox élményt nyújtani, hogy ne a régi filmek „valami nincs rendben” érzését nyújtsa az egész. Nem túl bonyolult dolgok ezek, amelyeknek a betartása sem feltétlenül fog gondokat okozni, azonban mindenképpen érdemes, hogyha a tudatukban vagyunk. Arra például nagyon kell figyelni, hogy a mozgás során a szereplő ne folyjék egybe a zöld háttérrel, mert így tönkre is tehetjük az egész jelenetet. Figyelnünk kell még az árnyékokra, illetve arra is, hogy jó szögből készítsük a felvételt, hiszen bármi, ami a zöld hátteren kívül esik, nem lesz animálható. Ilyen apróságok is sokat dobhatnak a munkánkon, úgyhogy mindenkinek ajánlom, nézzen ennek is utána.