fagyasztóláda1_3
Blog

Szükségem van fagyasztóládára?

A fagyasztóláda előnyeiről és hátrányairól

A fagyasztóláda sok előnnyel jár az ember számára a kamrában vagy spájzban, hogyha valóban szüksége van egy ilyen extra tárolóegységre a fagyasztandó termékek esetében. Valóban szükségünk van-e rá azonban és fagyasztóláda lenne jobb megoldás inkább vagy a fagyasztószekrény? Most ezekre a kérdésekre fogjuk keresni a választ. Még mielőtt bárki belefogna tehát a vásárlásba és válogatásba, azelőtt ismerkedjünk meg a termék előnyeivel és hátrányaival is természetesen. 

Mikor van szükség fagyasztóláda használatára?

A fagyasztóláda egy annyira nem általános összetevője a háztartásnak, sokan nem használják és megelégednek egy hűtő- és fagyasztószekrénnyel, amiben egy-két polcnyi fagyasztórész helyezkedik el csupán. A fagyasztóláda azonban sok háztartásban a legnagyobb segítséget jelenti. Kinek? Nos, egy általános háztartásban városban, ahol az ember kevésbé tart állatokat, annyira nincs rá szükség, csak néhány hentestől vett húst tárolunk benne és fagyasztott zöldséget vagy maradékot, amiket lustább napokon szedhetünk elő. Azonban állattartás esetében már teljesen más a helyzet a fagyasztóláda esetében is. Ilyenkor, hogyha eljön az idő, akkor egyszerre több állatot is le kell vágni, amelyeket vagy elad az ember vagy saját magának dolgozza fel. A feldolgozás termékeit is azonban tárolni kell valahol, és az összes hústermék igen romlandó. 

fagyasztóláda1_2

Persze nem csak az állattartó embereknek van szüksége egy nagyobb tárolóra, hanem az összes gazdaságnak is. A gyümölcsök és zöldségek nagy részét is úgy lehet hatékonyan tárolni, hogy az ember lefagyasztja őket, mivel mind romlandó. És ha már az ember igazi vidéki, akkor bizony egyszerre kell eltárolnia a zöldségeket, gyümölcsöket és a húsokat is, amire egy kisebb tárolóhely egyáltalán nem lenne elég. 

Hogyha hobbiról van szó, akkor is lehet szükség erre a háztartási gépre. Vadászoknak és halászoknak elengedhetetlen kelléke egy fagyasztóláda. Sajnos ez a két hobbi eléggé zsákbamacska, néha az ember egyáltalán nem jár szerencsével, míg máskor egészen sok állattal tud hazatérni, ennek következtében pedig egy nagyobb tárolóval tudjuk csak megoldani azt, hogy soha ne öljünk le állatot értelmetlenül és ne kelljen kidobni a húsát. 

A fagyasztóláda előnyei és hátrányai

A fagyasztóláda előnyeiről talán nem is kell sokat írnom már, a lényege a kényelem, hogy az ember nagyobb mennyiségű fagyasztandó élelmiszert is el tud tárolni, amiket máshogy nem tudja egyébként megoldani. A láda előnye önmagában az, hogy magasságában kisebb helyet foglal el, így akár felette még polcokon is tudunk tárolni befőtteket és savanyúságokat, kényelmesen elférhet tehát a befőzés minden terméke is a kamrában. Sokan preferálják azonban a fagyasztószekrényt, ami széltében helytakarékos a fagyasztóládával szemben. Felette nem tudunk tárolni ugyan, de mellette minden elfér kényelmesen. 

A láda előnyei közé tartozik a szekrénnyel szemben, hogy valószínűleg ugyanakkora űrtartalom esetében nagyobb mennyiséget képes eltárolni, mivel egyetlen rakodófelülete van, ami nincs elválasztva különböző rekeszekre. A fagyasztandó dolgok különleges alakja miatt pedig szükség van a helyre, hogy minden elférjen. Azok számára, akik a rendet preferálják a helykihasználás helyett, megint csak a fagyasztószekrényt tudom ajánlani, ugyanis itt a fakkok lehetőséget adnak arra, hogy bizonyos kategóriákat alakítsunk ki, és sokkal könnyebben átláthassuk az eltárolt élelmiszereket. Hogyha nem szereti az ember a hideget, akkor mindenképpen előnyös, hiszen néhány másodperc alatt könnyen megtalálhatjuk a két évvel ezelőtt eltett borsót is, míg a láda esetében lehet, hogy a teljes húsadagot és zöldségeket ki kellett volna rámolnunk ahhoz, hogy a legrégebben eltett élelmiszerekhez hozzá tudjunk férni kényelmesen. 

fagyasztóláda1_1

A fagyasztóláda jobb megoldás tehát vagy a fagyasztószekrény?

Erre nem tudnék konkrét választ adni, hiszen mindenki más feltételek alapján választ magának háztartási eszközöket. Ahogy azt már előbb is tárgyaltam, mind a kettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Először is, érdemes lehet megnézni, hogy melyikhez van nekünk személy szerint elég hely a kamránkban vagy a helyiségben, ahol el szeretnénk tárolni az eszközt, ide áramot is kell varázsolnunk, amely szintén szempont lehet az elhelyezés tekintetében. 

Habár egyik mellett sem tudok állást foglalni, néhány tényezőre mindenképpen figyelnünk kell a választás során. Ilyen például az energiafogyasztás kérdése. Mivel ez egy olyan eszköz, amely folyamatosan működni fog, ezért minél jobb fogyasztási értékre kell törekednünk, melyeket az energiaosztály alapján tudunk megjósolni. A nagyobb tárolófelület persze több áramot is vesz igénybe, így elég nagy méretet kell választanunk, de a legkisebb méretet olyan értelemben, amire még szükségünk lehet. A választás tehát nem lesz nehéz, azonban egy kis segítséggel biztosan mindenkinek sikerülni fog jó döntést hoznia, amivel biztosítja az otthona számára a kényelmes tárolást és fagyasztást.