Blog

Optika: melyik a legmegbízhatóbb?

Optika: amikor mellé lő az ember

Néhány hónappal ezelőtt volt egy nagyon rossz optika tapasztalatom. Új szemüvegre volt szükségem, mert a régi keret már túlságosan elhasználódott. Nagyon-nagyon szerettem, mert strapabíró volt, jól is ált és nagyon kedvező áron szereztem be egy vidéki szemészeten. Összességében szívesen viseltem, egészen addig, amíg nem kezdte el nyomni a fejem, s meg nem lazult az egyig szára. Sajnos a méretbeli bajok rendszeres fejfájásokhoz vezettek, így elérkezett a váltás ideje. Ezúttal a fővárosban néztem szét, mivel a munkám miatt minden nap fel kellett utaznom. Egy neves optikát választottam, mert összességében pozitív véleményeket olvastam róla, s az árak terén sem volt kiugróan eltérő. Időpontot is kértem, következő hétre kapta is, ami szintén pozitív nyomot hagyott bennem. A benyomásaim egészen addig jók maradtak, amíg el nem telt egy hónap. A lencse ugyanis egyik pillanatról a másikra úgy döntött, hogy kiesik a helyéről. Ez nem is egyszer, kétszer, hanem legalább ötször történt, mire úgy döntöttem, visszamegyek a szemüvegboltba.

Elméletileg garanciára csináltak mindent, így abban bíztam, hogy könnyen-gyorsan elintézik nekem. Nem vagyok szakértő, de egy lencse beillesztése és rögzítése nem tűnik a legnehezebb feladatnak, sőt inkább rutinmunkának gondolnám. Ehhez képest kiderült, hogy a garancia csak a lencsére, csak a keretre, de az illesztésekre nem vonatkozik, ezért az egy kevésnek nem mondható összegért vállalták, hogy javítják. Volt egy másik opció is, ami szerint elküldhettem kivizsgálásra, ahol megnézik, nem-e nem rendeltetésszerű használat okozta a lencsék kiesését. Mondanom se kell, ez heteket jelentett szemüveg nélkül, ahol hiába mondták ki, hogy nem én vagyok a hibás, hanem ők, mégis fizetnem kellett a végén.  Mondanom se kell, hogy ezek után az, hogy a lencséken a karcálló felületkezelés ellenére megjelentek a karcok, pedig tokban tárolom, s a szemüveg egyik szára is furcsán viselkedett.

Optika: mit lehet ilyenkor tenni?

 A kérdést végül a fogyasztóvédelem döntötte el a javamra: visszakaptam a szemüveg és lencsék árát. Ha egy néhány tízezer forintos kalandról lett volna szó, akkor nyilván nem választok ennyire drasztikus módot az ügy rendezésére, de a szemüveg és a speciális lencsék annyiba kerültek, mint egy jobb havi fizetés fele (felsőkategóriás márka szemüvegkeretéről van szó). A csere ezen a ponton már szóba se jöhetett nálam. Semmit se akartam elfogadni tőlük. Az optika nevét nem fogom ebben a bejegyzésben közzé tenni, de a közösségi média felületükön és több fórumon is hangot adtam a véleményemnek.

Az optika online bevállalható!

Ismerek olyat, aki a https://eoptika.hu/optika.html csináltatott szemüveget, és maradéktalanul elégedett az eredménnyel. Azok, akik határozottan tudják, milyen szemüvegkeret áll nekik jól, bátran vállalják be. Nekem a szememet is vizsgálni kellett, amire (egyelőre) csak személyesen van lehetőség, de ha ez nincs, akkor talán én is ezt a kényelmes megoldást választottam volna. Ahol az optika vállalja a 15-30 napos pénz-visszafizetési garanciát, abban én meg tudok bízni. Ráadásul pozitív, hogy részletes tájékoztatás olvasható a weboldalukon az online rendelés menetéről. 

Optika: jól járunk!

Szerencsére nem csak rossz, de inkább jó tapasztalatom van az optikák terén. És nem csak vidéken. A testvérem barátnőjének az édesanyja egy időben egy fővárosi optika munkatársa volt, egy doktornő asszisztense. Bár már nem dolgozik ott, továbbra is jó kapcsolatot ápol a tulajdonossal, így könnyen és gyorsan lett új időpontom egy másik helyre. Ráadásul az ismeretség egyben garancia is volt arra, hogy ezúttal nem nyúlok mellé. A vizsgálat után rögtön meg is csináltattuk a szemüvegeket. Az optika hatalmas, minőségi kínálata mellett az előző neves hely eltörpül, ami azért furcsa, mert négyzetméterekben is jelentős a különbség a kettő között. A számtalan kellemetlenség többszörösen megtérült, mert nem csak leértékelt keretre tettem szert, hanem a kékfény gátlós lencsékre is kaptam kedvezményt. Az előző körben a végösszeg miatt ezeket már nem vállaltam be, de ebben az esetben nem kellett lemondanom róluk. Régóta terveztem egy monitorhoz is használható szemüveg beszerzését, mert a munkám miatt naponta legalább 8-10 órát azelőtt töltök. A speciális lencsék ellenére az optika következő hét hétfőre már elkészült a szemüvegemmel (csütörtökön voltunk ott). Nagyon szeretem – majdnem annyira, mint a régit – mert a szemüveg kényelmes és a lencsék is helyükön vannak még. Mivel nem személyesen vettem át, hanem a közös ismerősünkön keresztül, egy szár-állításra még szükség lesz, de ez a legkisebb azok után, amiket átéltem. Ez is voltaképpen a saját kényelmességem miatt történt.