Blog

Miért fontos a kutyafekhely?

Kell egyáltalán kutyafekhely a kutyámnak?

Mondhatnánk, hogy a kutyák ősei a vadonban éltek, a földön aludtak, a fűben henteregtek, minek nekik akkor kutyafekhely? Egy kerti kutyánál még érthető volna a kutyaól, kennel vagy kutyaház, de egy lakásban tartott ebnek mi a csudáért kéne ilyesmi? Ez a logika azonban hasonlóan sántít, mintha az étkezési szokásaikra hivatkoznánk, hiszen ez a múltjuk, mi is lejöttünk már a fáról és kiegyenesedtünk, a testünknek is mások az igényei.

A kutyafekhely mindemellett funkciót is ellát. Nem csak arról van szó, hogy kényelmet akarnánk biztosítani a kutyánknak, bár tagadhatatlanul ez is szerepet játszik. Sokan tévedésből a törődés egy fajtájának gondolják a kutyaágy vásárlást, aminél azért többről van szó. Számos előnye van annak, ha a kutyus saját elkülönített helyen alszik, van valami zug, ahova elvonulhat. Nézzük meg, miért is fontos a kutyafekhely?

Mit ad a kutyafekhely?

Alapvetően több funkciójú egy jó kutyafekhely. Elsősorban egy olyan zugot biztosít a kutyának, ahova elvonulhat és, ami csak a sajátja. Biztosan sokan gondolunk úgy rájuk, mint a gyerekekre, és ez a téren biztosan igaz, hogy igényük, hogy saját tulajdonuk legyen. Nem egyszer előfordul, hogy kisajátítanak egy megunt zoknit, botot, labdát, tálat, vagy, hogy mennyire féltékenyen tudják őrizni más kutyák elől a játékaikat. Vagy akár a gazdit magát. A tulajdonlás egyik részét pedig képezheti a kutyaágy is.

A másik hasonlóan lelki ok, hogy a kutyának is néha szüksége van arra, hogy elvonuljon valahová. Ez főleg idős kutyáknál figyelhető meg, ha kerül melléjük egy túlontúl aktív kiskutya, vagy ha a családban sok a kisgyerek. Még a legharmonikusabb gyerek-kutya kapcsolatban is megfér az az igény, hogy szeretne kicsit magának lenni, nyugodtan, zavartalanul pihenni. A https://www.petnet.hu/termekek/KUTYA_KUTYAFELSZERELES_Kutyafekhely_kutyaagy-45 kutyafekhely arra is jó, hogy legyen erre egy kijelölt hely. A gyerekeknek is könnyebb megtanítani, hogyha ott fekszik, akkor békén kell hagyni, hiszen akkor tudják valamihez kötni a szabályt.

Harmadsorban a kutyák és általában az állatok is szokásoknak hódolnak. Sok kezdő gazdi követi el azt a hibát, hogy az ágyába engedi a kis kölyköt. Hiszen aranyos, nyüsszög, szeretetre vágyik – valljuk be töredelmesen, mi is. Így a kutya az ágyban köt ki, majd ott is marad, miután felnő. Egy nagytestű kutyánál nem kell jobban magyarázni, ez – vagy akár a kanapéra való felengedés – miért okoz problémát, de egy kistestű kutyánál sem teljesen ideális ez a helyzet. Hiszen a kutya nem öltözik át, nem törli meg a mancsát, mielőtt befeküdne mellénk. A port, sarat behozz a bundáján és széthordja, ha hagyjuk neki. Erre a célra is kiválóan alkalmas egy megfelelő kutyafekhely. Ott aludhat, közel hozzánk, de mégis a helyén.

Milyen a jó kutyafekhely?

A jó kutyafekhely tisztítható és strapabíró

Mit értünk ezalatt? Például, hogy a karmos lábával, ha helyezkedik, nem lyukasztja ki. Vagy, hogyha ráhuppan futtából, nem szakad fel. A sok olcsó és vicces mintájú kutyafekhely kínálatban számtalan olyan termék kering, ami érthetetlenül vékony és silány anyagból készült. Ezt a vásárlást hasonlóan kell kezelnünk, mintha bababiztos terméket akarnánk vásárolni: bírnia kell, ha leesik, ha vizes lesz, ha rágják. Általában évekre tervezünk egy kutyafekhellyel, nem csak hónapokra.

Emellett a kutyafekhely biztosan koszolódni fog. Ez hozzátartozik a rendeltetésszerű használathoz, erre számítanunk kell. Éppen ezért érdemes olyan modellbe beruházni, amit tisztítani se lesz rémálom. A legideálisabb talán, ha a huzat lezippzárazható, és mehet is be a mosásba, ha van hozzá cserehuzatunk, már nyert ügyünk van. De talán az is megteszi, ha jól bírja a szőnyegtisztítózást a kutyaágy. Az viszont semmi esetre sem járja, hogy egy harminc fokban alig mosható anyagot tömítéssel, varrással együtt kelljen begyömöszölni a mosógépbe.

Ha mindemellett a huzat anyaga taszítja a nedvességet, az a legjobb. Ugyanis a kutya a szőrén behozza az esőt, kicsi és idős kutyáknál előfordulhatnak balesetek, az ivaros nőstények meg tüzelnek. Ha mindezt – plussz esetleg a nyáladzás – beissza a huzat, akkor szag alapján is egykönnyen megtaláljuk majd a kutyafekhelyet, csak nem lesz benne köszönet.

A kutyafekhely töltőanyaga és stabilitása fontosabb, mint a csini huzat

Sokszor hajlamos az ember külsőségeken leragadni, de a cuki tappancs minták huszadrangúak amellett, hogy milyen a töltőanyag? Elsősorban legyen elég a töltőanyag, mert ha csak ímmel ámmal tettek bele, akkor ahol a kutyánk fekszik, oda egyáltalán nem jut majd, ami semmivel sem több, mintha a földön feküdne. Márpedig a kutyák is fel tudnak fázni, pláne a lakásban tartott példányok, akiknek a szervezete nincs hozzászoktatva a hideghez.

Másfelől a kutyáknál is fontos, hogy ne törjön meg furcsa szögekben a gerince. Ugyanúgy lehetne ortopédiai problémáik, mint az embereknek. Úgyhogy ilyen szempontból sem mindegy, mennyire alszik hepehupás, túl puha kutyaágyon. És azt remélem, mondani sem kell, hogy ferde felületen elhelyezni a kutyaágyat, vagy olyan helyen, ahonnan könnyen leeshet a kutyánk, cseppet sem szerencsés.

A kutyafekhelyen férjen el a kutya

Ez is viszonylag magától értetődő, de a teljesség igénye miatt hangozzon el: a jó kutyaágy nem az, amin túllóg a kutya. Persze van az, hogy kölyökként még elég volt, és közben hirtelen megnyurgult a kedvencünk, semmi baj, viszont akkor szükségünk van egy új kutyaágyra.

Vegyük figyelembe a kutya igényeit, egészségét

Végezetül gondoljunk rá, ha valamire allergiás a kutyánk. Alapvetően is javasolt az anti-allergén illetve antibakteriális anyagú termékeket előnyben részesíteni, de a kimondottan érzékeny kutyáknál elkerülhetetlen. Hogy pihenne nyugodtan valamin, amitől nehezen kap levegőt, vagy folyton viszket?