Blog

Hogyan válassz LED panelt irodába és otthonra?

Mi is a LED panel?

A LED-eket napjainkban már nemigen kell senkinek bemutatni, a csapból is az folyik. Pláne amióta az EU beszüntette a hagyományos izzók forgalmazását. Hanem a LED-ek világa is igen színes szagos, ezen belül pedig a LED panel egy kevésbé ismert megoldás, ami legalábbis a lakossági felhasználást illeti. Irodákban, munkahelyeken már régóta alkalmazzák, itt is fejlődött ki, és méltán népszerű eleme napjainkban is egy munkakörnyezetnek.

Arra a világítótestre kell itt gondolni, amelyik úgy néz ki, mint egy világló tükör. Mintha egy keret mögül fénylene valami. Ez valahol igaz is. A plafonra szerelve, általában négyzet alapú formákban találkozunk vele. Az alapvető elv persze nem egyetlen, négyszögletes világítótest. Több izzó sorakozik igen sűrűn a keret mögött, így növelve a kibocsátott fényt igen hatékonyan. Ahelyett azonban, hogy sok apró fénypontot látnánk, ezek fénye szétoszlik és az eléjük vetített opálos üvegkeretnek hála egyetlen egybefüggő fényforrásnak érzékeljük.

LED panel az irodába

A LED panel alma matere maga az iroda. Régen igen elterjedt volt a tükrös-rácsosnak nevezett lámpatest, ennek kiváltására kísérletezték ki a LED panelt, mondhatni kirobbanó sikerrel, napjainkra már olyan más ipari lámpatesteket is LED panel vált ki, mint a mélysugárzó. Mivel ipari gyökerekkel bír, kialakításában is inkább játszott szerepet kezdetben a praktikum. Ennek megfelelően a LED panel 60×60 mérete jóval később jelent csak meg a piacon, kezdetben szinte kizárólag az 595×595 és 1195×295 mm-es kialakítások taroltak. Miért? Mert ezek a szabványméretei a raszterbordás álmennyezetnek, amihez ipari környezetben leggyakrabban illeszteni kellett őket. A LED panel felfüggesztése a mai napig igen egyszerű. Az említett raszterbordák esetén szimplán a bordákra ültetik a lámpatestet, nem véletlen, hogy könnyen „rákaptak” a lakberendezők is. Ugyanis otthon is a LED panel falon kívül belógatható, kiemelő keretekkel mennyezetivé alakítható, ráadásul a méret szabvány, tehát gyártó és gyártó közt ugrálhatunk és kombinálhatunk.

A hatékonyság igen nagy szerepet játszott a https://ledguru.hu/led-142/led-panel-146 LED panel kialakításában, így az sem meglepő, hogy alacsony fogyasztást jó fényárammal kombinál. Minden szakmai LED panel vélemény azonban számol még pár tényezővel a kibocsátott lumen mellett. Ebből egyik a hatásfok. ugyanis hiába bocsát ki 400 lument az egész világítótest halmaz, ha az üveg ezt 80%-ban lefogja. Akkor, ami valóban távozik is a lámpatestből, az csak 320. Ezt tovább tetőzi az avulás mértéke. Avulásra valójában minden világítótest esetében számítani kell, ahogy elöregszik a fényforrás, kicsit hangsúlyosabb ez olyan lámpatesteknél, ahol nagy és széles a test felület, szimplán azért, mert beporosodik, elhasználódik az üveg is, szintén felfogva valamennyit a fényből. Ezt az avulási értéket gyakran a garanciával összefüggően találjuk meg, hiszen a garancia idejéig vállalja a gyártó, hogy az adott termék nem lépi túl a megadott avulás mértékét. Ez legyen szintén 80%. Akkor abból a 320-ból már csak 256 marad.

LED panel otthonra

A modern lakberendezések gyakran egész letisztult, minimalista dizájnnal apellálnak, ilyenkor egy süllyesztett vagy netán belógatott, letisztult LED panel kifejezetten mutatós fényforrás, ami jól illik az összképbe. Persze praktikussági okai, miket megörökölt az irodai környezetből itt is képes kamatoztatni. Lakossági felhasználása pedig új fejlesztési irányokat ösztönzött, ma például nem ritkaság az sem, ha a LED panel dimmelhető, vagy választható a színhőmérséklete. Ennek köszönhető az is, hogy többféle formában és sokkal kisebb, illetve változatosabb méretekben is kapható, ezek közül talán a legnépszerűbb a LED panel 1200×300 mm-ben.

Mire ügyelj LED panel választáskor?

Általánosan igaz, hogyha jó minőséget akarunk, késznek kell lennünk megfizetni azt. Ez ebben az esetben sincs másképp. A silány minőségű termékeknél nem, hogy nem érvényesülnek a panel előnyei, de egyenesen rosszabb választások lehetnek, mint betenni pár spotot.

A beszerelés egyszerűsége szerencsére nem korlátozza túlságosan a kreativitást, kis túlzással olyan formát, színt és méretet választhatunk, amilyet csak szeretnénk. Amire viszont nagyon is érdemes odafigyelni, az a védettség. Ha a LED panel fürdőszobába kerül, minimum IP44-es védettséggel bírjon. Ez azt jelenti, hogyha egyszer véletlenül le is zuhanyozzuk, akkor is megmarad – ha tényleg nem csinálunk belőle rendszert – de az biztos, hogy a rendszeres párásodást és fröccsenéseket gond nélkül állja.

Egy másik szemponthalmaz munkakörnyezet, iroda esetén fontos, ugyanakkor hasznos tanulság és szempont lehet olyan lakásokban is, ahol olykor aktív munka vagy elmélyült, koncentrációt igénylő tevékenység folyik. Irodahelységekben egy felől előírás a minimum 500 lux, így eszerint választják a lámpatestek teljesítményét és elhelyezését is. A színhőmérsékletről vélhetően már mindenki hallott, ha nem állíthatót választunk, akkor általános szabály mentén hideg fényt a koncentrációt igénylő tevékenységekhez, meleg fényt a lazuláshoz.

Végezetül pedig az irodákban fontos mérce még a káprázás. Rengeteg a monitor, üveg, fém, olyan felületek, amik visszaverik a fényt. Ilyenkor nem mindegy, mennyire vakít, mennyire káprázik a lámpatest fénye, hiszen nem dolgozhatunk napi nyolc órát polaroid szemüvegben az irodában és hosszútávon ez nem is volna megoldás. Éppen ezért vezették be a káprázás mértékét jelző besorolásokat. UGR19-esnél ne adjuk alább!