Blog

És akkor jött az Immergas gázkazán

Mi az az Immergas?

Azoknak, akik nem járatosak a fűtéstechnika világában, az Immergas gázkazán márka. Jobban mondva egy gyártó, aki már több, mint egy évszázada megtalálható az európai piacon és igen szép névre tett szert azóta. Hazánkba sem idén törtek be a piacra, de lénye a lényeg, hogy ez egy olyan név, amivel olyan durván nem lehet melléfogni. Mi is megbíztunk benne, bár tény, hogy férjem alaposságának azért kellett, hogy jó alaposan körülnézzen a vásárlás előtt. De kezdem az elején.

Miért választottuk az Immergas gázkazánt?

Amikor építkezésbe kezdtünk, még viszonylag a folyamatok elején kellett arról dönteni, hogy mi is legyen a fűtési módszer. Kicsit vacilláltunk a hőcserélő és a gázkazán között, de végül az ár döntött és szerencsénkre olyan helyen vásároltunk, ahol be van vezetve a gáz. Hosszútávon terveztük ugyan a szolár energiát is, de az majd később, először az volt a cél, hogy legyen fedél a fejünk fölött. Szó szerint. Igazából a fűtéskérdés is csak azért volt kifejezetten érdekes, mert már úgy kell tervezni az épületet. De nem ám csak annyit kell tudni, hogy gáz, azt is tudni kell, melyik típus. Függetlenül attól, hogy megveszed-e vagy sem. De ennyi erővel már meg is vehetnéd, nem?

Szóval nekiálltunk keresgélni. Oké, főleg férjem áll neki keresgélni, én meg folyton belekotyogtam a háttérből. Mert nélküle én a leíráson nem tudnám végigvágni magam. Nem azt mondom, hogy hottentottául van, de amikor egy meghatározás értelmezéséhez is egy másik meghatározásra szorulsz, ott igen lassan haladsz. Párom meg konyhanyelven összefoglal nekem, sokkal gyorsabban és érthetőbben, mint a net.

Mit akartunk?

Abban biztosak voltunk, hogy zárt égésterű lesz az gázkazán. Egy felől, csak ezt kapni, nem csak az Immergas turbós gázkazán, hanem az összes. Ezen felül azt is tudtuk, hogy kombira semmi szükségünk. Ketten vagyunk, a melegvíz ellátást megoldottunk egy bojlerrel. Bevallom, nekem a lelkemnek is jobban esik, hogy nem egy készüléktől függ minden hőmérséklet a lakásban, paranoia vagy sem, szeretek több lábon állni. Ez persze kishitűségnek bizonyult, mert az azóta beszerelt Immergas gázkazán évek óra hibátlanul üzemel és ennyi erővel hibátlanul termelné a használati melegvizet is, de ez már mindegy. Emellett az is szempont volt, hogy lehetőségeinkhez mérten kíméljük a környezetet. Lehetőségeinkhez képest, hiszen a mi büdzsénk sem feneketlen. Viszont az olasz gyártó igen sok tekintetben apellál arra, hogy kombinálni lehessen a készülékeit megújuló energiaforrásokkal. Az Immergas árlista pedig lehetővé teszi azt is, hogy a magunk szintjén legyünk környezetkímélők: https://www.ventil.hu/immergas-gazkazan/11793.1.chtml.

Az Immergas gázkazán jellemzői

A fentiek tükrében végül az Immergas victrix modelljét választottuk. Őszintén? Én nagyrészt azért, mert szép. Néztük más márkák termékeit is, de az olaszok, azért olaszok na, akkor is, ha épp hőtermelő egységet terveznek. Párom persze inkább annak örült, hogy milyen a teljesítmény és hogyan csatlakoztatható majd hozzá szolár energia, de hát ez már végképp a jövő zenéje.

Én nagyon szeretem a digitális kijelzőjét is, hiszen abban nőttem fel, hogy őrláng van meg kettő darab fokozat. Az egyiknél nagyon nagy a láng, a másiknál meg takarék. Hát ehhez képest az, hogy a készülék egy kellemes, kék háttérfényű kijelzőn közli velem szeretetteljesen, hogy 16-os hibakód, ég és föld. Egyébként az Immergas gázkazán hiba meg állapotjelző kódjai akár netről is letölthetők, nem kell megijedni, ha olyat ír ki, amit nem értelmezhetünk. Ez szintén szimpatikus, mert, ha felhívok egy szerelőt, nem fura hangon próbálom majd utánozni a készülék kattogását, hanem konkrét panaszt adok meg. Persze itt is biztosan van egy általános hibakód, ami a minden egyebet jelöli, de ez a kategória mindig is létezett.

Ami még szimpatikus, hogy az Immergas kazán alkatrész ellátottsága igazán kedvező. Persze maga a gyár a határon túl van, viszont jó a szervízhálózat. A szakik, akik beépítik, üzemelik és javítják ezeket az öt éves garanciával bíró berendezéseket helyiek, magyarok. Úgyhogy nem kell megijedni, ha az Immergas kazán villog, van kit hívni és nem kell hozzá olaszul megtanulnunk.

A mi Immergas gázkazán készülékünk

Talán az egyik első nagy döntés volt a házépítés kapcsán, hogy egy Immergas kéményes gázkazán adja majd a közös otthonunk fűtését. Az építész boldog volt, mert megapata a választ, hogy milyen kéményt és mekkora gépházat tervezzen, mi meg boldogok voltunk, mert haladt a házépítés döntöttünk, és mert megható. Egy kapcsolatban mindig vannak ilyen apró kis mérföldkövek, aminek örülni lehet és az Immergas gázkazán vásárlása nekünk egy lett ezek közül. Azóta persze nem lábad folyton könnybe a szemem, valahányszor lemegyek a pincébe – valljuk be, általában nem én megyek a pincébe a gépháznak nevezett kis sarkot megvizsgálni, ha valami baj van, hanem Péter. Ő már kívülről tudja az összes kódot és kifejezést, ami a kijelzőn megjelenhet, úgyhogy mondhatni intimebb viszonyt ápol a kazánnal, mint jómagam. Én csak mágneskéket ragasztgatok rá, mert sajt.