Blog

Az ideális napszemüveg nyomában

Milyen egy ideális napszemüveg?

Alapvetően valószínűleg mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy bár valóban rengeteg olyan divatos darabot találhatunk a napszemüvegek rengetegében, amelyek felkelthetik az érdeklődésünket, mégis tisztázni kell magunkban, hogy nem az esztétika az elsődleges szempont amennyiben napszemüveget választunk magunknak. Alapvetően három kritériumnak kell megfelelnie minden kiválasztott napszemüvegnek. Az első szempont a védelem a második a látáskomfort, a harmadik pedig a lencse minősége. E három fundamentum alapján kell elkezdeni a keresgélést az ideális napszemüveg iránt, mely elsősorban megfelel mind a három kritériumnak, másodsorban illik esztétikai szempontból mind a külsőnkhöz, mind a stílusunkhoz

A napszemüveg fontos kritériumairól bővebben

Mint már a fentiekben is említettem érintőlegesen, úgy gondolom szükségszerű kicsit részletekbe menően is beszélni arról, hogy miért olyan fontos a védelem, a látáskomfort és a lencse minősége egy napszemüveg esetében.

Valószínűleg sokan elcsábulunk a fast fashion boltok dizájnos napszemüvegei láttán, ám fontos tudunk azt, hogy valószínűleg ezekkel, sokkal többet ártunk a szemünk világának, mintha alapvetően egyáltalában nem viselnénk napszemüveget. Ugyanis a legtöbb ilyen jellegű napszemüveg bármennyire is feltünteti az UV védelmet a termékein marketing szempontjából, valójában abszolút nem UV védettek a termékeik. Ez pedig nagyon káros hatással lehet a szemünkre, ugyanis amennyiben nem hordunk napszemüveget UV fény illetve erős napsütés hatására automatikusan elkezdünk hunyorogni, míg ha van rajtunk napszemüveg, szemünk úgy érzékeli, hogy maximálisan védve van, így nem készteti semmi hunyorításra. Mint tudjuk a napszemüveg lelke elsődlegesen a lencse, mely az alábbi tulajdonságoknak kell, hogy megfeleljen.

Itt rá is térnék az egyik legfontosabb kritériumra, az UV védelemre. Az adott napszemüvegnek az a feladta, hogy a megfelelő védelmet biztosítsa szemünknek a káros UV sugárzással szemben. Amennyiben ezt nem teljesíti, akkor tulajdonképpen funkcióját veszti az egész termék, így semmi értelme a viselésének. A legfontosabb, hogy 100%-ban kiszűrje a káros UV sugarakat egészen 400 nanométerig. Így szemünk biztonságban van az Ultraibolya sugárzással szemben. Az optikánkban és webáruházunkban kapható napszemüvegek biztosan rendelkeznek.

 Amennyiben megszeretnénk győződni arról, hogy a már meglévő vagy most vásárolt napszemüvegünk rendelkezik ezen UV védelemmel, látogassunk el egy optikába, ahol a legnagyobb segítőkészséggel bemérik az adott szemüveget és pár pillanat leforgása alatt meg tudják állapítani, hogy képes ezen a megfelelő védelmet nyújtani a szemünknek vagy nem.

A második fontos szempont egy jó napszemüveg esetében, hogy megfelelő látáskomfortot biztosítson számunkra, még nagyon erős napsütésben is, tehát védjen a káprázásokkal, vakító fénysugarakkal szemben. Ugyanis bizonyos napszemüvegek viselésénél szinte észre sem lehet venni a különbséget, viszont vannak olyan esetek ahol elengedhetetlen, hogy élesen, a napfényt eredményesen megszűrve lássunk még a legnagyobb napsütésben is. Ilyen helyzet például a vezetés, ahol elengedhetetlen szempont az, hogy megfelelő látáskomfortot biztosítson.

Végül, de nem utolsó sorban fontos, hogy a napszemüvegünk mögül kitekintve minőségi, kontrasztos képet lássunk. Ha ez a három feltétel teljesül, biztosak lehetünk benne, hogy jó és minőségi napszemüveget választottunk.

Amennyiben esetleg bővebben kíváncsi a különböző UV szűrős napszemüvegekre, akkor javaslom az eOptika. weboldalát, ahol rengeteg féle minőségi napszemüveg megtalálható https://eoptika.hu/kategoriak/napszemuveg-akcio.html.

Mi a különbség a hagyományos és a polarizált napszemüveg között?

Valószínűleg a legtöbben nem igazán vagyunk tisztában azzal, hogy egészen pontosan mit is jelent a polarizált napszemüveg és, hogy tulajdonképpen mi is a különbség közte és a hagyományos verzió között. A polarizált napszemüvegek elsősorban csillogó környezetben ideálisak, ahol szükség van a visszavert fény szűrésére (pl. vízpart, hó). A polarizált fényt – más néven a sarkított vagy visszavert fényt – a napszemüveglencsék alapvetően nem szűrik, erre minden esetben speciális lencsére van szükségünk. Fontos tudni, hogy a polárhatás nem függ össze az UV-védelemmel, tehát attól függetlenül, hogy egy szemüveg nem szűri a visszavert fényeket még abszolút szűrheti az UV fényeket. Mivel a polarizált lencséken is van egyfajta természetesen UV-réteg, de még ezen felül egy speciális polárréteg is megtalálható a felületükön. A tengerparti nyaraláshoz is abszolút ajánlott a polaroid hatású napszemüveg, amely árban csak igazán kevéssel kerül többe, mint a hagyományos fajtájú társaik.