Blog

Az alma jótékony hatásai az egészségünkre

Az alma, mint fő vitamin forrás

Valószínűleg mindannyian ismerjük a mondást miszerint minden napra egy alma az az orvost távol tartja”. Bár lehet, hogy ez így konkrétan nem teljesen igaz, annyi biztos, hogy van benne némi igazság is. Ugyanis az alma kiváló vitamin forrás az év mindennapján. Nem csupán egészségünkre van kiváló hatással, hanem szépségünkre is. Az alábbiakban az alma jótékony hatásait ismertetem.

Az alma hatása az egészségünkre

Miután az alma rengeteg antioxidánst tartalmaz, rendkívül jótékony hatással van az egészségünkre. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és nem utolsó sorban, bizonyítottan rák megelőző hatással bír. A kiváló tápanyagok érdekes módon nem az alma húsában találhatóak meg, hanem a héjában, így nem célszerű hámozás után fogyasztani az értékes gyümölcsöt.

Rendkívül érdekes eredményre jutottak kutatásaik során a holland tudósok, ugyanis azt vélték felfedezni, hogy azoknak az anyukáknak a gyermekei, akik rendszeresen fogyasztottak almát terhességük során, sokkalta kisebb arányban lettek asztmásak. Így arra jutottak, hogy az alma fogyasztása jelentősen csökkenti az asztma kialakulásának kockázatát.

Egy másik szintén rendkívül érdekes kutatás pedig azt bizonyította, hogy az alma rendszeres fogyasztása nem csak, hogy immunrendszer erősítő, de ezáltal rák megelőző hatással is bír. Továbbá azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek az egyik legkiválóbb alternatíva a megoldásra ugyanis miután a gyümölcs húsa rostokban gazdag elősegíti az egészséges bélrendszer működését. Ezáltal mind a székrekedés, mind a hasmenés orvosolható a fogyasztása által. Továbbá megint csak rendkívül értékes hatásköre a magas koleszterin szint csökkentése ezáltal kiváló gyógymód a cukorbetegség kezelésére. Továbbá jelentős harca van a csontritkulás ellen is, ugyanis olyan összetevők találhatóak meg benne, amelyek elősegítik, hogy fel tudjuk venni a harcot a csontritkulás ellen.

Egyébiránt megint csak feltétlen fontos megemlíteni az idegrendszerre és a koncentrációs képességre gyakorolt hatását, ugyanis az alma elősegíti az ideg működésünket és hozzájárul ahhoz, hogy egész nap tudjunk koncentrálni egy adott tevékenységre. Egyértelműen nem véletlen, hogy a legtöbb kultúra az almát a bölcsességgel azonosítja ugyanis bizonyítottan elősegíti az agy működését.

Az almában előforduló vitaminok

Az alma rendkívül gazdag A-vitaminban, de tartalmaz B- komplex illetve C- vitaminokat is. Az almának egyik fő előnye, hogy nagyon magas az ásványi anyag értéke így nagyon jó hatással van az emésztésre is. Egyébként rendkívül értékes az ásványi anyag tartalma ugyanis megtalálható benne a kalcium, a cink, a jód, a szelén ezek pedig mind hozzájárulnak az immunrendszerünk védelméhez és ezáltal az egészségünk megőrzéséhez is. Akinek sikerült felkeltenem az érdeklődését az alma jótékony hatásai iránt és szeretné a fogyasztását beültetni a mindennapokba, annak bátran ajánlom Simon gyümölcs kínálatát.

Az alma hatása a szépségre

Amellett, hogy az alma védi az immunrendszerünket és rengeteg pozitív hatással bír a külsőnkre is. Elsősorban az almának talán az egyik legismertebb külsőre gyakorolt hatása a fogyás elősegítése. Ugyanis a rostokban gazdag tulajdonsága miatt jelentősen segíti az emésztő folyamatokat, ezáltal pedig beindítja a fogyás folyamatát. Továbbá az élelmi rostok fogyasztása hosszan tartó telítettség érzetet biztosítanak, ezáltal csökkenthetjük a napi kalória bevitelünket, ami nyilvánvalóan erősen elősegíti a fogyás folyamatát. Egyébként nem csupán maga az alma fogyasztása kiváló fogyókúra mellé, hanem minden étkezés előtt egy kanálnyi almaecet elfogyasztása is hatalmas segítséget tud jelenteni, ugyanis zsírbontó hatása miatt csak úgy olvadnak le rólunk a kilók.

Másik szintén elég ismert esztétikai hatása a fogakra hat, ugyanis távol tartja a baktériumokat és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Illetve bizonyos legendák szerint még fehéríti is a fogakat, bár ez tudományosan egyelőre még nem bizonyított tény.

Az almában található vitaminok egyébiránt elősegítik a belső hidratálásunkat, így ragyogó sugárzó szépséget varázsol nekünk a rendszeres fogyasztása.

Mint láthatjuk valóban rendkívül jó hatással van mind az egészségünkre, mind a szépségünkre, mind az agyunk serkentő működésére az alma. Úgy gondolom feltétlen érdemes a mindennapos fogyasztása, hiszen csodálatos hatásai végett hosszútávon egészen biztosan meghálálja a szervezetünk ezt a jellegű vitaminbomba bevitelt.