akadálymentes oldal
A vásárlástól számított két éven belül érvényesíthető kifogások
A húzózárak miatti reklamációk
Kereskedelem - 2011. május 09. 13:04
A húzózár (cipzár) bizalmi termék. Magas készültségi fokú, számos esetben drága textilruházati- és bőripari termékek záródási megoldásaként kerülnek beépítésre. Természetesen kiemelt szempont a rendeltetés során fellépő, igénybevétel szerinti típusválasztás (beleértve a működtetést biztosító kivitelt), azonban az esztétikai kritériumok sem elhanyagolhatók...
A húzózár (cipzár) bizalmi termék. Magas készültségi fokú, számos esetben drága textilruházati- és bőripari termékek záródási megoldásaként kerülnek beépítésre. Természetesen kiemelt szempont a rendeltetés során fellépő, igénybevétel szerinti típusválasztás (beleértve a működtetést biztosító kivitelt), azonban az esztétikai kritériumok sem elhanyagolhatók. Ennek ellenére, sokszor bosszantó problémákat okoz a záródási elem, sokszor aprónak tűnő hiányosságok miatt következnek be olyan elváltozások, amelyek felvetik a cipzár cserélés szükségességét. S ez, néha nem is egyszerűen megoldható feladat.

Mindenki számára ismert, hogy a meghibásodott húzózár kiváltása összetett, a termék részleges megbontásával járó művelettel jár. Így előfordul, hogy nem lehet minden esetben visszaállítani azt az állapotot, amellyel a termék a vásárláskor rendelkezett. Főleg az olyan meghibásodások okozzák a termékminőség jelentős romlását, amelyek nem annyira a zárszerkezettel, hanem kiegészítő elemekkel függnek össze.

A húzózárak főbb részei

- a textilszalagok (a zárlánc hordozására illetve a textil, valamint bőrtermékbe történő rögzítés céljából) szalag-szövött kivitelben, főleg pamut-, poliészter-, poliamid alapanyagból,
- a zárlánc, amely készülhet a fém fogazatok kapocsveréses rögzítésével, műanyag fogazatok fröccsöntött kialakításával és rögzítésével, illetve a filamentspirál-varrásos (töltet zsinórral- illetve anélkül), vagy szalagszövéssel kombinált eljárásával,
- kezdő- illetve végszem a bonthatatlan kivitelnél,
- beilleszthető végszem illetve befogadó végszem a bontható változatnál (műanyag vázszerkezetű- illetve műanyag-fóliás erősítéssel),
- nyitó (más szóval: kocsi), amely a kialakított kényszerpályával a fogazatok zárását, nyitását elvégzi (a legbiztonságosabb fajta ötféle elemből kerül összeszerelésre),
- a legkülönbözőbb fogók, amellyel a nyitót működtethetjük.
Az említett részek közül a szalag, zárlánc, nyitó mindig előfordul, az egyéb elemek a funkciótól, felhasználástól függően változhatnak.

A fogazatok anyaga- és kialakítási technológiája szerinti fajták

A zárlánc anyaga és kialakítási módja szerinti típusok a következők szerint jellemezhetők:

- A fém zárláncú cipzáraknál a fém-szalagból kivágott fogazat elemeket (amelyeken megfelelően kiemelkedő és bemélyedő rész biztosítja a záródást) kapocsveréssel rögzítik a textil-szalagra. A felhasznált fém lehet speciális alumínium-ötvözet, amely kemény, nem töredezik, nem szennyezheti a textilterméket a használat közben lehulló fémpor, sárgaréz normál és antikolt kivitelben, illetve alpakka ötvözet, amely ellenállóbb és jobb futású a többinél.
- A műanyag-fröccsöntött cipzáraknál a textilszalag általában poliészterből, a zárlánc fogazat poliamidból készül. Ezeknél a fröccsöntés során, közvetlen a textilszalagon szilárdulva kötődik a fogazat. A zárást egyedi - a fém fogazattól eltérő - profil kiképzéssel oldják meg. Bonthatatlan és bontható kivitel egyaránt jellemző.
- A spirál zárlánccal működők közül, a korábban alkalmazott típusoknál a filamentből készült spirált (a csavarvonalban elhelyezkedő, huzalszerű műanyag) a szalagra rávarrták. A korszerű változatnál a műanyag spirált a szalagszövés során egy műveletben építik be a szintén poliészter (esetleg poliamid) szalagokba. Ebből a fajtából készül végtelen változat is, a feldolgozó igény szerinti hosszokra vágva használhatja [például ágynemű huzatoknál).
A korszerű spirál cipzárak rendkívül nagy szilárdságúak, a zárlánc széthúzásához például 800 N-os erő kell. Készülnek bonthatatlan és bontható kivitelben egyaránt (utóbbinál például a műanyag-fóliás végszemeket ultrahangos hegesztéssel rögzítik).

A nyitók típusai

A már említett nyitó (kocsi) végzi el a két szembe fordított textilszalagon elhelyezkedő fogak összekapcsolásával a két oldal zárását, illetve a fogak szétválasztásával a nyitást. A nyitó, a belső kiképzése folytán olyan kényszerpályát alkot, amely zárlánc fogait a kívánt helyzetbe tereli, így a fogazatok tökéletesen egymásba illeszkednek. A nyitó mindig fémből készül, főként horgany fröccsöntéssel állítják elő. Szerelésük célgépekkel, automatákkal, esetenként kézzel történik. Az automata változat a legkorszerűbb, a beépített rugós kis reteszelő elem a nyitó adott helyzetében biztonságos fixálást garantál.
Különleges elvárásoknak felel meg a műanyag-spirál zárláncú cipzárhoz készített ún. antimagnetic automata nyitó, ahol a rugó nem mágnesezhető fémből készül, így a konfekcionálás végén fémérzékelős detektorral kiszűrhető például a gyermekruházatban esetlegesen bennmaradt gombostű).

Speciális képességű húzózárak

- A vízlepergető hatást ilyen hatású segédanyag tartós felvitelével érik el.
- A lángolást-gátló az égésnek ellenálló szálas-anyagot, vagy erre a célra kifejlesztett segédanyagot alkalmaznak.
- A légmentesen záródó cipzárakat először a NASA fejlesztette ki, mivel a túlnyomásos térben illetve vákuumban meg kell őrizni a ruházaton belüli levegőnyomást. A veszélyes gázhalmazállapotú anyagoktól óvó védőruhákon használatos húzózáraknál is fontos az ilyen záródási képesség. Ennek érekében a zárlánc elemeket, a fogazatokat beburkolják, textilszerkezettel erősített polietilén fólia veszi körül a fogazategységeket, s a burkolat rögzítését C-alakú fémelemek biztosítják. Lényeges a körültekintő és óvatosan végrehajtott nyitás és zárás, ami az egyedi jelleg miatt nehézkes művelet. Amennyiben a behatás erőltetetten történik (ha a fogak nem igazodnak tökéletesen és illeszkedésük rendellenes), úgy a tömítő felületek annyira károsodhatnak, hogy a légmentes záródás tönkremegy.
A vízhatlan (vízálló) húzózár igen különleges kialakítású. A megfelelő zárlánc kialakítás fölött egy külön, fröccsöntött fogazat nélküli záróelem-sor (ziploc tasakzár) gerincként helyezkedik el. Ez két, egymásba illeszkedő (kidomborodó illetve bemélyedő) rugalmas műanyag lécből épül fel, amelyeket egy megfelelően kialakított kocsi tud a záráskor egymásba préselni, ellenkező irányú mozgásával pedig, szétválasztással nyitni.

A bosszantó meghibásodásokról

Már a bevezetőben szóba került, hogy általában nem a zárszerkezettel, hanem főleg a kiegészítő elemekkel kapcsolatos problémák gyakoriak a viselés, használat során.
- A kezdő- illetve végszem elmozdulása, leesése durva működési zavarokat okoz. Főként az utólag végszemmel ellátott spirál zárláncú húzózáraknál gyakori a kellemetlen szem-leválás.
- A beilleszthető végszem illetve befogadó végszem esetében előfordulhat, hogy rövid használat után a szerkezeti elem letöredezve elválik a textilanyagtól, szétesik. Ennek következménye a fogazatok rendellenes találkozása, a zárt cipzár viselés közbeni nemkívánatos szétnyílása, amely a zárlánc tönkremeneteléhez vezethet.
- A húzózárak textilszalagjai (amelyek a zárláncot hordozzák) több féle problémát is előidézhetnek:
● A fokozottan sima felületű, fényes mesterséges szálak és az ezekből készült fonalak könnyen elcsúsznak a keresztirányú húzó-igénybevétel hatására.
● A húzózárat rögzítő varrattal párhuzamos fonalak - különösen a több kelmerétegű részeknél, például mellvonali visszahajtásnál - a húzózár behúzásával járó feszítő igénybevétel hatására könnyen kicsúsznak a befogásból, így csúnya és záródási rendellenességet okozó nyílás keletkezik a termék záródási széle és a szabaddá vált zárszalag-rész között.
● A méretre-szabott húzózáraknál gyakori jelenség, hogy a végszem felhelyezése során nem biztosított a "huzal-jellegű" monofil spirál megfelelő eldolgozása. A végszemen túlnyúló, illetve a leesett végszem helyén megbomló, a használat során egyre jobban kibújó merev monofil végződés durván karcolja az érintkező ruházatot, illetve sajnos viselőjének bőrét is.

A fogyasztót védő jogszabályok

Az ilyen, és egyéb húzózárral kapcsolatos problémák miatti igények is a vásárlástól számított két éven belül érvényesíthetők (amennyiben nem áll fenn rendeltetés-ellenes használat). A szavatossági- illetve jótállási határidőn belül, a hiba észlelést követő 2 hónapon belül kell a reklamációt bejelenteni, főként a termékvásárlás helyén.
Köztudott, hogy az eladást követő 6 hónapon belül felismert hibát úgy kell tekinteni, hogy a termékben az eladáskor benne volt és a forgalmazó feladata a bizonyítás.
A vásárlást követő 7. hónaptól (a 2 éves időtartam végéig), ha az eladó vitatja a reklamációt, a vásárlónak kell bizonyítani a kifogásolás jogosságát, erre feljogosított szakintézet igénybevételével.
A pórul járt fogyasztó mindenképpen próbálja meg jogos igényeit érvényesíteni, vigye vissza a meghibásodott terméket a vásárlást igazoló blokkal és, ha szép szóval nem boldogul, írja be panaszát a vásárlók könyvébe. A forgalmazó írásbeli válasza alapján – amennyiben kifogásolása nem járt orvoslással –lépjen tovább, például Békéltető Testület igénybevételével.

Kutasi Csaba
textil-mérnökIrja le véleményét a cikkről:
A Szegényeket és Rászorultakat Segítő Közhasznú Alapítvány (SZERSA) által 2009-ben életre hívott, budapesti, Szak- és Szakközépiskola Soroksári úti iskoláról hallottak meglepetésnek bizonyultak, köztük, az egyik hogy bált rendeznek minden évben  március 9-én, mivel nagy szükségük volna adományozókra és szponzorokra, hogy tanulóik étkeztetését meg tudják oldani...

A szolgáltatók által bevezetett egyszerűsített energiaszámlát kedvezően fogadták a fogyasztók a Magyar Energia Hivatal (MEH) elégedettségi vizsgálata szerint...

Sok bírálatot kapott az új felsőoktatási törvény, tavaly december óta mégis ez határozza meg az egyetemi képzést. Véleményeket, vélekedéseket és terveket lehet hallani, képlékeny még minden. Dr. Rostoványi Zsolttal, akit 2011-ben választottak a Corvinus Egyetem rektorának a felsőoktatás jelenéről, a lehetőségekről, a kapkodásról és a lehetséges jövőről beszélgettünk...
Az egyik legjelentősebb, egyik legnagyobb taglétszámú társadalmi csoportot képviselő  Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (a Társadalmi Unió egyik alapító tagszervezete), a MEOSZ nevében dr. Hegedűs Lajos elnök mondta el meglátásait...

Nagy múltú és jelentős társadalmi rétegek érdekeit képviselő szervezetek elnökeit kérdeztük az új civil törvény saját életükben várható hatásairól. Célunk, hogy egy témára több szemszögből érkező véleményeket, meglátásokat egy csokorba gyűjtsünk. Ez alkalommal dr. Harangozó Judit pszichiáter válaszolt kérdéseimre...

A hazai civilszervezetek életében is elérkezett az idő, hogy a marketing ismert és bevált módszereit kövessék, és napi működésükbe építsék. Hatékonyabb működésről, civilszervezetek ésszerű gazdálkodásról beszélgettünk a Corvinus egyetem emeritus professzorával, Dr. Hoffmann Istvánnéval...

Manapság, a különböző időszerűségek miatt, igen sok szó esik a civilek, és kiemelten a civil aktivisták szerepéről, eredményességéről, hitelességéről. Mégis, ritkán hallani olyan szervezetről, amely immár több mint egy évtizede töretlen sikerrel végzi a tevékenységét, mindig új célokat találva. Ezek közé tartozik a Pécs-Baranyai Origó-ház Egyesület, amely 2000 óta látja el sokszínű feladatait több területen...
Az a vásárló, aki a megvásárolt termék vagy igénybe vett szolgáltatás minőségével nem elégedett és jogosnak vélt panaszát az üzletben vagy a szolgáltatónál elutasították, vegye igénybe a békéltető testületek díjmentes eljárását!

Tájékoztatót jelentetett meg a PSZÁF honlapján a devizahitel-adósok által igénybe vehető állami fizetéskönnyítő programok és az átlátható árazású konstrukciók legfőbb tudnivalóiról. Az összefoglaló felhívja a figyelmet a lehetőségek igénybe vételének határidejére is, hogy a fogyasztók időben dönthessenek...

Az EDF Démász a hosszan elhúzódó rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel február 20-ig meghosszabbította a hónap elején meghirdetett áramkikapcsolási moratóriumot - tájékoztatta a villamosenergia-szolgáltató az MTI-t...

A világosság, a fény így a tűz is évezredek óta központi helyet foglal el életünkben. Maga a gyertya, Logosznak, a Világ Fényének szimbóluma a Biblia szerint. A gyertya tehát átvitt értelemben az életerővel azonosítható és végigkíséri életünket. Hol ünnepi hangulatot teremt, hol meghitté tesz egy együttlétet vagy éppen a megemlékezés lángjaként ég. De mit tudunk róla, miből van, vagy például hogyan készíthetünk magunk is.
További szezonális
A disznóvágások régebben csak a tartós hideg idő beálltával kezdődtek, de manapság a technika vívmányainak köszönhetően már az ősztől tavaszig tartó időszakra kitolódtak. Aki disznót vág, tudja,sőt családi régi receptjei vannak, aki most kezdi az barátokra ismerősökre hagyatkozik,akiknek tuti,jó receptjeik vannak- olcsóbb, jobb, több jön ki belőle...

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott friss jelentése rávilágít, hogy számtalan veszély leselkedik a XXI. században élelmiszereinkre, a vitatott hatású génmódosítástól a természeti katasztrófákig. Hogy lehet mindezt kivédeni?
Még több eszem-iszom
A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a lakásbérleti szerződések megkötésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra hívja fel a figyelmet írásában. Az egyesület egyúttal lakásbérleti szerződés mintával is segíti a fogyasztókat. Felhívják a figyelmet arra, hogy minden esetben írásban szükséges a bérleti szerződést kötni, mert így a később felmerült vita rendezéséhez biztos támpontot adnak a szerződésben rögzített adatok, feltételek...

A nemek közötti bérszakadék miatt, több hónapig tulajdonképpen ingyen dolgoznak az osztrák lányok
és asszonyok. Ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak, mint a férfi munkavállalók. De
nálunk sem jobb a helyzet...
A Társadalmi Unió által rendezett 2010. március 11-i, székesfehérvári Országos Fogyasztóvédelmi Konferenciáról készült összeállítás második részében az adás vendégei voltak Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke, Dr. Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete civil szerveződés elnöke, Dr. Gulyás Kálmán, a Szocális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára, valamint Molnár Tamás, az Európai Bizottság Fogyasztó- és Egészségvédelmi Főigazgatóságának osztályvezetője

2010. március 11-én egésznapos Országos Fogyasztóvédelmi Konferenciát rendezett a Társadalmi Unió. A székesfehérvári eseményről készített adásban a fogyasztóvédelem aktuális kérdéseiről megszólal Alexa György, a Parlament Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának elnöke, Szabó Miklós, a Társadalmi Unió elnöke, Molnár Béla, a Parlament Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának alelnöke, valamint Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára

Az Akontroll.hu portál működését 2011/12-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta.


Az Akontroll.hu működését, fenntarthatóságát 2010/11-ben a NCA támogatta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg 2009-ben.

Az A Kontroll Fogyasztóvédelmi Magazin tévésorozat "EU Parlamenti körkép" című kétrészes filmjének brüsszeli forgatását a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatta