akadálymentes oldal
Közvetlen kapcsolat a fogyasztó és a termelő között
Piacok vonzásában
Élelmiszer - Gazdálkodás - 2011. május 03. 10:52 - Irta: Leopold Györgyi
Plázafővárosnak titulálják sokan Budapestet,- nem is kevés joggal, hiszen 35 nagy bevásárlóközpont működik benne, és annak ellenére, hogy újabb három megnyitás előtt áll, - úgy tűnik - a piac mégsem veszít népszerűségéből.

A piacozás semelyik más vásárlási divathoz, és szokáshoz nem hasonlítható program; a legtöbb családnál "betervezett", előre elhatározott, menetrendszerű, ki nem hagyható. Ünnepek előtt, hétvégeken meg különösen megnő a piacok ázsiója, hiszen ilyenkor remek, friss áruk érkeznek: a megszokott vidék termékei, és árusai.

Ezúttal, néhány budapesti piacon győződhettünk meg róla, milyen remekül egymásra talál vevő és eladó, kereslet és kínálat, minden különösebb felhajtás, és reklám nélkül.
- A Komjádi uszoda tőszomszédságában, hosszan elnyúló parkoló elején tábla hirdeti: szombatonként a parkolóban piac működik 05-től 14.00 óráig. A kiírás és figyelmeztetés szinte felesleges itt, ahol már évek óta működik a nagyhírű MDF piac. Bár névadója híre mára jócskán megkopott, a piacot nem kezdte ki az idők változása, hiszen a hajdani elgondolás szerint is a kispénzűek, az alacsonyabb jövedelműek bevásárló helye ez.

Már messziről virítanak a piros, kék, zöld hatalmas ernyők és sátortetők, jelezve, hogy itt valóban szabad a vásár, vagyis nem hagyományos piacról van szó. A kistermelők, akik az ország legkülönbözőbb részéből érkeznek, közvetlenül a vevőknek kínálják termékeiket. Odaállnak a parkoló széléhez hatalmas teherautóikkal, onnan mérik, veszik elő a kívánt árut, mellőzve sok közbeeső közvetítőt.

Ide törzsvásárlók járnak. Jönnek busszal, kocsival, HÉV-vel, és gyalog. Szombatonként olyan a környék, akár egy felkapott zarándokhely. Látványnak is érdekes, élménynek is egyedi, vásárlásra pedig kimondottan kedvező. Aki még nem járt itt, könnyen idetalál, mert hurka, kolbászillat csalogatja a kíváncsiskodókat a Laci konyha alkalmi sütödéjéből. És van a "disznósághoz" illő friss kenyér, vecsési savanyúság. A vadhúsból kolbász, szalámi, azután házi baromfi, gomba, medvehagyma, rukkola, és pogácsáknak, süteményeknek kavalkádja, meg ki tudja, még mi minden kelleti itt magát. Primőrök színpompás halmaza, tojás, sonka, sokféle füstöltáru, már a húsvéti ünnepek kellékeként, minden mi szem- szájnak ingere.

Tavaszi virágok pompáznak vödrökben, és megjelent az ilyenkor elmaradhatatlan barka is. Zajlik az élet a jó hangulatú piacon, ami mindössze egy parkolót foglal el minden szombat délelőtt, átmenetileg, és délután már újra az autósok vehetik birtokukba a kitakarított terepet, miután vevők és eladók elégedetten távoztak otthonukba.

A bio-piac kicsit puccosabb a budai Novotel szálló tövében, a romantikus Gesztenyéskert mellett. Ide más vásárlóközönség érkezik szombatonként. Olyan, mintha valami babavásárba tévedne az ember, kismamák babakocsikkal, kengurukba ültetett kisgyerekekkel járják a piac útjait, figyelmesen válogatva az árukészletből.

Itt speciális termékek várják az érdeklődőket, az árak is "elszaladnak" kicsit, de hát a bio olyan különlegesség, amit meg kell fizetni. Úgy tűnik, egyre többen vannak, akik az egészséges, ellenőrzött, megbízható termékeket választják. A biotermékek mintegy 40-50 százalékkal drágábbak hagyományos társaiknál, hiszen az öko gazdálkodásban alacsonyabb a hozam, ezek a termékek érzékenyebbek az időjárási változásokra, romlandóbbak, mivel nincsenek tartósítószerrel kezelve, és ízfokozókat sem tartalmaznak.

A magasabb ár ellenére is tömeg van, az ízléses fabódék előtt türelmes sorok állnak, meg a szabad standoknál is. A gyerekek kezében gyümölcs, sütemény, valamennyi biotermék. A felnőttek inkább a tündérmajori kecskesajtot részesítik előnyben, rá bio bort kortyolnak, de a mangalica készítmények, a hortobágyi halak, a karcagi bio kenyér is szépen fogy. Mézek, kozmetikumok kelletik magukat a polcokon, szigorúan natúr formában, adalékanyagok mellőzésével.

Itt árusít a gödöllői Nyitott Kert is többek közt, mely arról híresült el, hogy már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a bio mellett, helyben termelt kiváló élelmiszereire, bemutatva a tudatos vásárlást, táplálkozást és életmódot, tehát egyfajta küldetést is teljesítettek. Gödöllőtől néhány kilométerre található a Babatvölgyi Biokertészeti tanüzemük, ahol még az arra tartó kirándulóknak is elmagyarázzák a biogazdálkodás lényegét, módszerét, jelentőségét.

A Gazdagréti lakótelepen lakók sérelmezték, hogy nekik nincs "saját" piacuk, ahol beszerezhetik a friss zöldséget, gyümölcsöt. A helyi képviselő indítványára a közelmúltban teljesült vágyuk, megnyílt itt is egy piac. És nem is akármilyen helyen, nem is hagyományos módon: a Szent Angyalok Plébánia kertjében,- a Gazdagréti Összefogás Egyesület közbenjárására.
Valódi, hamisítatlan gazdapiac a templomkertben, régi hagyományokat idézve, bizonyítva, hogy a jó piachoz nem szükséges különösebb infrastruktúra, hanem gazdák, őstermelők kellenek, akik közvetlenül a fogyasztóknak adják szép, egészséges termékeiket.

A húszezer lélekszámú lakótelepen minden szombaton megjelennek a gazdák, bőséges élelmiszer kínálatukkal, gyümölcs, tej, fűszer érkezik saját kocsikon, amit saját asztalaikon kínálnak. Itt is gondosan ügyelnek arra, hogy csak magyar termék kerüljön az árukészletbe. A siker láttán, úgy tervezik a helyi képviselők, hogy több őstermelői piacot is nyitnak a környéken a közeljövőben.

A vásárlói igények, és szokások bizonyítják, hogy a piacok népszerűsége, vonzereje nem csökken, a plázák újdonságának varázsa nem helyettesíti a hagyományt. Természetesen a fix telephelyű, épített, tervezett csarnokoknak is megvan a szerepük, jelentőségük. Ugyanakkor a helyileg szerveződött, a vásárlók igényeihez alkalmazkodó bevásárló helyek, ahol közvetlen kapcsolat alakul ki a saját terméket áruló, azért garanciát is vállaló őstermelők, és a fogyasztók között egyre inkább bizonyítják létjogosultságukat, és a lehetőséget hosszan tartó, sikeres működésükre.Irja le véleményét a cikkről:
A Szegényeket és Rászorultakat Segítő Közhasznú Alapítvány (SZERSA) által 2009-ben életre hívott, budapesti, Szak- és Szakközépiskola Soroksári úti iskoláról hallottak meglepetésnek bizonyultak, köztük, az egyik hogy bált rendeznek minden évben  március 9-én, mivel nagy szükségük volna adományozókra és szponzorokra, hogy tanulóik étkeztetését meg tudják oldani...

A szolgáltatók által bevezetett egyszerűsített energiaszámlát kedvezően fogadták a fogyasztók a Magyar Energia Hivatal (MEH) elégedettségi vizsgálata szerint...

Sok bírálatot kapott az új felsőoktatási törvény, tavaly december óta mégis ez határozza meg az egyetemi képzést. Véleményeket, vélekedéseket és terveket lehet hallani, képlékeny még minden. Dr. Rostoványi Zsolttal, akit 2011-ben választottak a Corvinus Egyetem rektorának a felsőoktatás jelenéről, a lehetőségekről, a kapkodásról és a lehetséges jövőről beszélgettünk...
Az egyik legjelentősebb, egyik legnagyobb taglétszámú társadalmi csoportot képviselő  Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (a Társadalmi Unió egyik alapító tagszervezete), a MEOSZ nevében dr. Hegedűs Lajos elnök mondta el meglátásait...

Nagy múltú és jelentős társadalmi rétegek érdekeit képviselő szervezetek elnökeit kérdeztük az új civil törvény saját életükben várható hatásairól. Célunk, hogy egy témára több szemszögből érkező véleményeket, meglátásokat egy csokorba gyűjtsünk. Ez alkalommal dr. Harangozó Judit pszichiáter válaszolt kérdéseimre...

A hazai civilszervezetek életében is elérkezett az idő, hogy a marketing ismert és bevált módszereit kövessék, és napi működésükbe építsék. Hatékonyabb működésről, civilszervezetek ésszerű gazdálkodásról beszélgettünk a Corvinus egyetem emeritus professzorával, Dr. Hoffmann Istvánnéval...

Manapság, a különböző időszerűségek miatt, igen sok szó esik a civilek, és kiemelten a civil aktivisták szerepéről, eredményességéről, hitelességéről. Mégis, ritkán hallani olyan szervezetről, amely immár több mint egy évtizede töretlen sikerrel végzi a tevékenységét, mindig új célokat találva. Ezek közé tartozik a Pécs-Baranyai Origó-ház Egyesület, amely 2000 óta látja el sokszínű feladatait több területen...
Az a vásárló, aki a megvásárolt termék vagy igénybe vett szolgáltatás minőségével nem elégedett és jogosnak vélt panaszát az üzletben vagy a szolgáltatónál elutasították, vegye igénybe a békéltető testületek díjmentes eljárását!

Tájékoztatót jelentetett meg a PSZÁF honlapján a devizahitel-adósok által igénybe vehető állami fizetéskönnyítő programok és az átlátható árazású konstrukciók legfőbb tudnivalóiról. Az összefoglaló felhívja a figyelmet a lehetőségek igénybe vételének határidejére is, hogy a fogyasztók időben dönthessenek...

Az EDF Démász a hosszan elhúzódó rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel február 20-ig meghosszabbította a hónap elején meghirdetett áramkikapcsolási moratóriumot - tájékoztatta a villamosenergia-szolgáltató az MTI-t...

A világosság, a fény így a tűz is évezredek óta központi helyet foglal el életünkben. Maga a gyertya, Logosznak, a Világ Fényének szimbóluma a Biblia szerint. A gyertya tehát átvitt értelemben az életerővel azonosítható és végigkíséri életünket. Hol ünnepi hangulatot teremt, hol meghitté tesz egy együttlétet vagy éppen a megemlékezés lángjaként ég. De mit tudunk róla, miből van, vagy például hogyan készíthetünk magunk is.
További szezonális
A disznóvágások régebben csak a tartós hideg idő beálltával kezdődtek, de manapság a technika vívmányainak köszönhetően már az ősztől tavaszig tartó időszakra kitolódtak. Aki disznót vág, tudja,sőt családi régi receptjei vannak, aki most kezdi az barátokra ismerősökre hagyatkozik,akiknek tuti,jó receptjeik vannak- olcsóbb, jobb, több jön ki belőle...

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott friss jelentése rávilágít, hogy számtalan veszély leselkedik a XXI. században élelmiszereinkre, a vitatott hatású génmódosítástól a természeti katasztrófákig. Hogy lehet mindezt kivédeni?
Még több eszem-iszom
A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a lakásbérleti szerződések megkötésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra hívja fel a figyelmet írásában. Az egyesület egyúttal lakásbérleti szerződés mintával is segíti a fogyasztókat. Felhívják a figyelmet arra, hogy minden esetben írásban szükséges a bérleti szerződést kötni, mert így a később felmerült vita rendezéséhez biztos támpontot adnak a szerződésben rögzített adatok, feltételek...

A nemek közötti bérszakadék miatt, több hónapig tulajdonképpen ingyen dolgoznak az osztrák lányok
és asszonyok. Ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak, mint a férfi munkavállalók. De
nálunk sem jobb a helyzet...
A Társadalmi Unió által rendezett 2010. március 11-i, székesfehérvári Országos Fogyasztóvédelmi Konferenciáról készült összeállítás második részében az adás vendégei voltak Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke, Dr. Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete civil szerveződés elnöke, Dr. Gulyás Kálmán, a Szocális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára, valamint Molnár Tamás, az Európai Bizottság Fogyasztó- és Egészségvédelmi Főigazgatóságának osztályvezetője

2010. március 11-én egésznapos Országos Fogyasztóvédelmi Konferenciát rendezett a Társadalmi Unió. A székesfehérvári eseményről készített adásban a fogyasztóvédelem aktuális kérdéseiről megszólal Alexa György, a Parlament Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának elnöke, Szabó Miklós, a Társadalmi Unió elnöke, Molnár Béla, a Parlament Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának alelnöke, valamint Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára

Az Akontroll.hu portál működését 2011/12-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta.


Az Akontroll.hu működését, fenntarthatóságát 2010/11-ben a NCA támogatta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg 2009-ben.

Az A Kontroll Fogyasztóvédelmi Magazin tévésorozat "EU Parlamenti körkép" című kétrészes filmjének brüsszeli forgatását a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatta