akadálymentes oldal
Csak pénz kérdése - már robotok is takarítanak
A porszívóvásárlás rejtelmei
Kereskedelem - 2011. január 19. 16:12 - Irta: Takács Ferencné
Az elmúlt egy-két évben megszámlálhatatlan típusú száraz porszívó lepte el a hazai üzleteket. Ezért aki egy új porszívó vásárlására szánja el magát, elsőre bizony csak azt tudja teljes bizonyossággal eldönteni, hogy a kiállított darabok közül melyiknek megfelelő az ára és melyiknek tetszik a színe.

Állunk egy áruház porszívói előtt. Először is megdöbbenünk azon, hogy kapható por-szívó akár 6.000 Ft-ért, de van 100.000 Ft-ért is. Az látszik a drágább porszívón, hogy egy kicsit jobban csillog, mint az olcsó, mintha több gomb is lenne rajta, esetleg kijelzője is van, a szívófej is mintha komplikáltabb lenne, esetleg a belsejében történtekből is látni lehet valamit, de elég-e ez a döntéshez?

A legnagyobb tanácstalanságot a többnyire angol eredetű, a készülék valamely tulajdonságára utaló fantázia elnevezések jelentik, amelyek a legtöbb vásárlónak semmilyen magyarázattal nem szolgálnak. Márpedig, amit ezek az elnevezések hordoznak, azért a leg-több esetben akár több tízezer forinttal magasabb árat is fizetni kell. Az, egy áruházi porszívó-mustra során megállapítható, hogy minden jelentősebb porszívó gyártóhoz kötődik valamilyen extra elnevezés, de rendszerint van átfedés is egy-egy szolgáltatási megnevezésnél. Mindenesetre a hangzatos elnevezések nem kis gondot okoznak a vásárlóknak és csak kevés olyan eladóval lehet találkozni, akik megfelelő felkészültséggel rendelkeznek a ki-választás megkönnyítéséhez.

Nézzünk néhány példát az elnevezésekre...

- A Miele porszívók kimagasló szűrőképességének alapja az úgynevezett 12 lépcsős AirClean szűrőrendszer, amely a HyClean porzsákból, a motorszűrőből és a levegőtisztító szűrőből áll. Ezek az összetevők felelnek azért, hogy a por és a szag a földről és a levegőből is eltűnjön. A Premio Plus 4,5 literes űrtartalmú HyClean porzsákja porzárral, 9 rétegű szövettel, belső pordiffúzorral, külső hálófonat megerősítéssel rendelkezik, így a legapróbb por visszatartására is képes.

- Az LG Kompressor™ jelzéssel ellátott legújabb porszívói a világ első motorizált portömörítő rendszerével vannak ellátva, amely a port tömbökbe tömörítve egyszerűvé és higiénikussá teszi a tartály ürítését. Hogyan keletkeznek a portömbök? A gyűjtőtartályban lévő "RotaBlade" lapát folyamatos forgásával alaposan összetömöríti a port. Amikor a tömb kész és a tartály megtelt, megjelenik a digitális "tele tartály" jelzőfény.
A Cyking rendszer egy olyan porzsák nélküli technológia, amely porzsák helyett különleges kialakítású műanyag porgyűjtő tartállyal és finompor leválasztó hengeres szűrővel rendelkezik. Az LG Cyking elliptikus ciklonrendszerének egyedülálló finompor leválasztó egysége megakadályozza, hogy a legapróbb porszemcsék elhagyják a porgyűjtő tartályt, és a porszívó más részeit szennyezzék. A porgyűjtő tartály átlátszó, műanyag, amely elmosható. A műanyag porgyűjtő tartály a rajta lévő retesznek köszönhetően könnyedén kivehető a porszívóból.

- A Samsung által használt Twin chamber system™ elnevezés arra utal, hogy van egy kamra a porszemcséknek - és még egy kamra a légáramlatnak. Ez az innováció az által biztosít nagyobb szívóerőt, hogy a két kamrát szétválasztja. A megnövelt szívóerő a porszemcséket a belső kamra légörvényén keresztül keringeti, amely a centrifugális erő segítségével különválasztja a piszkot és a port. A nagyobb por - és piszokdarabok a külső kamrába kerülnek, ahol biztonságosan tárolódnak a kiürítésig. A készülék még az apró szemetet és a család egészségére káros finom port is megbízhatóan felszedi. A finom por legnagyobb része nem jut el motor szűrőjéig, a szűrő ez által nem dugul el, a porszívó szívóereje és élettartam pedig hosszabb lesz. Van olyan üzlet, ahol ezeket a gépeket is ciklonos gépeknek nevezik.

- A Siemens porszívóknál használt air flow control rendszer gondoskodik arról, hogy a beszívott levegő keresztülhaladjon a szűrőn és ne tudjon útközben kiszökni. Ennek köszönhetően a finom por 99,997%-át kiszűri a kilépő levegőből. A speciális air safe rendszer pedig azt biztosítja, hogy a motorteret nem hagyja el szűretlen levegő, ugyanis a készülékház két része hermetikusan záródik, vagyis a levegő biztosan keresztülhalad a szűrőrendszeren.

Szintén a Siemens porszívóknál találkozhatunk az "Automatic" elnevezéssel, melynek lényege, hogy a porszívó a padló típusának megfelelően állítja be a szívóerőt, vagyis azt nem a felhasználónak kell igazgatnia. Ennek köszönhetően a készülék mindig csak annyi energiát használ, amennyire szükség van.

Ugyancsak a Siemens porszívóinál hirdetik a makulátlan tisztaság és tökéletes higiénia szlogent, amely az Ultra Hepa és az Ultra Hepa Active szűrőrendszereknek köszönhető. Már sokan tudják, hogy a HEPA szűrőket kifejezetten azzal a céllal fejlesztették ki, hogy a szoba levegőjéből maximálisan kiszűrjön minden káros anyagot. Ez a többszörösen redőzött szűrő még a cigaretta füstből lerakódott legapróbb kátrány darabokat is magába zárja. Az Ultra HEPA Active szűrő még ezen is túltesz az aktív szénkazettának köszönhetően, mivel a cigarettafüst után maradt kellemetlen szagokat is kiszűri.

- Az Electrolux UltraOne elnevezéssel használt modelljei a gyártó legjobb porfelszedéssel és teljesítménnyel rendelkező készülékei, melyek rendkívül csendesek, fantasztikusan könnyen kezelhetők és rendkívül pontosan irányíthatók.

Szintén az Electrolux porszívóknál találkozunk az UltraSilencer elnevezéssel, amely 68 dB/A-s zajszintjével a legcsendesebb készülékek kategóriájába tartozik, ugyanis a porszívók átlag 80 dB/A-s zajszinttel dolgoznak. (A zajszint növekedés nem lineáris, hanem exponenciális, így különösen csendesnek minősíthető ez a kategória.)

Az Ergospace elnevezéssel is az Electrolux egyes modelljeinél találkozunk. Az elnevezés egy nagyon egyszerű megoldást takar. Mindössze a csatlakozó vezeték hosszát növelték meg és egy csővel bővítették ki a készüléket, melynek köszönhetően a porszívó hatósugara 13 m-re nőtt, lehetővé téve, hogy úgy tudjon szobáról szobára porszívózni, hogy közben ne kelljen újabb konnektort keresgélnie. Látszólag apróság, a gyakran porszívózóknak viszont rendkívül hasznos.
A ciklonos technológiát az Electrolux a SuperCyclone™ elnevezéssel alkalmazza. A porzsák nélküli SuperCyclone™ egy hurrikán sebességével tünteti el a port. Extra nagy átmérőjű légörvényt képez, ami azonnal felszívja a porszemcséket, amint bekerülnek, hatékonyabbá téve a porszívózást.

- a Solac SDB biztonsági rendszerrel rendelkező modelljei nem működnek addig, amíg a porzsák hiányzik, vagy nincs megfelelően rögzítve.

Milyen ismeretek szükségesek a jó döntéshez?

Nemcsak a feltüntetett teljesítmény fontos. Mint minden gyártmánynál, a porszívóknál is nagy harc dúl a teljesítmények területén. Azonban tudni kell, hogy a készüléken, a dobozon, vagy a reklámban feltüntetett névleges teljesítmény csak arról tájékoztat, hogy mekkora teljesítményt vesz fel a készülék. A lényeg azonban nem a felvett teljesítményben, hanem a sívóteljesítményben rejtőzik, amit sajnos számos porszívó esetében nem tüntetnek fel. A szívóteljesítmény ugyanis az az érték, aminek a tisztítási hatékonyság köszönhető. A hatékony porszívózáshoz 350-400 W szívóteljesítmény szükséges, amely a felvett teljesítmény negyede-ötöde.

A szakértők tanácsai szerint 300 W (6.000-8.000 forint) alatt nem érdemes nézelődnünk, az ennél kisebb szívóerejű porszívók ugyanis a háztartási szennyeződések nagy részét a szőnyeg szálai közt hagyják. Jó néhány üzlet kínálatát megnézve sajnos csak a MediaMarkt-ban tüntették fel a szívóteljesítményt a kiállított készülékek adatlapjain.

Azonban még ez sem elég a megfelelő eredményhez, ugyanis a szívóteljesítmény értékén kívül sok múlik még a szívócső és a szívófej kialakításán is. Szakemberek szerint azok a jó fejek, amelyek kiereszthető kefével rendelkeznek, így ugyanis nem csak alulról – a takarítandó poros felületről – hanem oldalról is érkezik levegő, amire szüksége van a porszívónak a megfelelő szívóhatás eléréséhez.

Porzsákos, vagy porzsák nélküli porszívó?

Tesztek igazolják, hogy a porzsákos készülékek hatékonyabban tisztítanak, mint a porzsák nélküliek. A szakemberek szerint ennek fizikai okai vannak, ugyanis a porzsák nélküli tartályos készülékeknél a levegő útja jóval kacskaringósabb, ami alacsonyabb szívóhatást eredményez. Ezen próbálnak segíteni az úgynevezett ciklonos porzsák nélküli gépek, ahol a centrifugális erőt használják fel a szívóhatás növelésére. Ráadásul a ciklonos készülékeknél is vannak olyanok, amik akár már 10.000 Ft körüli áron megvásárolhatók, hasonlóan a porzsákos készülékekhez.
A porzsák nélküli készülékekről azt sem árt tudni, hogy a szűrőit gyakrabban kell cserélni, mint porzsákos társainál. A porzsák nélküli készülékek szűrői különösen a nagyon finom porra és a hamura érzékenyek.

Kell nekem a HEPA szűrős porszívó?

A HEPA szűrő porallergiásoknak kötelező! A HEPA filter egy olyan, magas hatékonyságú szemcsevisszatartó szűrő, amely 99,97%-os hatékonysággal szűri ki a rajta áthaladó levegőből a legalább 0,3 mikron nagyságú részecskéket. Vagyis ezen már nem jut át a reklámokban oly félelmetes, gusztustalan féregnek ábrázolt jószág, a poratka.

Az ilyen szűrőkkel ellátott porszívókból kiáramló levegő már nem tartalmaz atkákat, allergizáló porszemeket, így allergiások ne is vegyenek olyan gépet, amelyben nincs HEPA szűrő.

Vásárláskor az is döntési szempont lehet, hogy a HEPA szűrő mosható-e, vagy újat kell vásárolni, ha elszennyeződött. A színvonalasabb gépek már rendelkeznek HEPA – azaz pollen és atka - szűrővel, esetleg szénszűrővel, míg az olcsóbbak szivacs- vagy filcszűrővel próbálnak tiszta levegőt kiadni magukból. Több-kevesebb sikerrel.

A jó döntéshez szükséges további információk

Érdemes odafigyelni arra is, hogy mennyire gyors és egyszerű a porszívó üzembe helyezése, vagyis a tartozékok összerakása és utána a por kiürítése, a szűrők tisztítása. Minél egyszerűbbnek tűnik ez a feladat, annál kevésbé lesz utálatos a porszívó használatba vétele.

Fontos használati érték a hosszabbító cső által biztosított porszívózási magasság is. Ha ugyanis a cső nem elég hosszú és a felhasználónak egész porszívózás alatt hajlongania kell, bizony nagyon utálni fogja ezt a nem nélkülözhető takarítási módot. Vásárláskor ezért érdemes megnézni, hogy a hosszabbítást két fix méretű cső, vagy pedig teleszkópos cső biztosítja-e.
Nagyon olcsó, ismeretlen márkájú gépeknél fordulhat elő, hogy a hosszabbító cső, vagy a szívófej egy kisebb ütődésre szétesik. Érdemes kipróbálni a vásárlás előtt a csatlakozás biztonságát is.
Gyakran felmerül az a kérdés is, hogy fém, vagy műanyag legyen-e a hosszabbító cső? A nyél anyaga többféle lehet, ennek megfelelően többfélék a tulajdonságai is. A két fő típus a fém és a műanyag. Mindkettőnek van előnye és hátránya is. A műanyag cső PVC-n, azaz műanyag padlón, vagy műszálas szőnyegen használva (és ma a szőnyegek többsége ilyen) hajlamos feltöltődni elektrosztatikusan. Az is közrejátszik a feltöltődésben, hogy a cső belsejében különböző dolgok száguldanak a gép belseje felé, rátapadnak a hajszálak, és egyéb szennyeződések, aminek a leszedegetése hát nem tartozik a kedvenc időtöltések közé. Ha meg nem szedegetjük le, szépen szétszóródnak újra a frissen takarított lakásban.

A takarítás közbeni közlekedést befolyásolja az is, hogy a gégecső 360 fokban körbefordul-e, vagy magát a készüléket kell állandóan igazgatni a megfelelő követéshez. Nem mindegy a szívófej mérete sem. Minél szélesebb a szívófej, annál kevesebb "húzással" végezhető el a takarítás.
Kutyatulajdonosoknál a hatékony szőreltávolításhoz érdemes olyan készüléket vásárolni, ahol külön elektromos és/vagy turbókefe is van a kellékeke között (a turbókefénél szívásra forognak a kefék, az elektromosnál pedig egy motor hajtja őket). Ráadásul az ilyen kefék képesek a szőnyeg mélyéből kiszívni a port és az atkát is.

Nem mindenki szereti leszedni a porszívó csöveit és szívófejét a készülékről, amikor tárolja. Számukra hasznos megoldás, ha a felállított porszívó oldalán úgynevezett parkoló állást biztosító rögzítő van. Szintén apróság, de védi a porszívót és a bútort is, ha a készülék házon gumiszegély csillapítja az ütközést.

Apróságnak tűnik a résszívó megléte is. Fontossá akkor válik, ha olyan szűk helyeket kell kiporszívózni, ahova a normál szívófej nem fér be. Nem hiszem, hogy 100 Ft-nál többe kerülhet az előállítása, mégsem tartozik minden modellhez.

Csúcskategóriák és már robotok is


Természetesen a porszívók piacán is létezik a luxuskategória. A csúcsporszívók eladása sem lehetetlen a kereskedők szerint. Az ok persze egyszerűbb, mint gondolnánk: a 100 ezer forintos gépek vásárlói eddig is főleg olyanok voltak, akiket kevésbé érint meg némi gazdasági visszaesés.
A csúcskategóriába tartozik például a Miele egyik porzsákos porszívója is, amely már a százezer forintos kínálatba tartozik. Ezért az árért 4,5 literes porzsáktérfogatot, HEPA szűrőt, hangszigetelést és Allergotec szívófejet is kapunk. Az utóbbi higiéniaszenzoros, azaz piros-sárga-zöld színekkel jelzi, hogy az éppen porszívózott terület mennyire szennyezett. Hát itt tart már a tudomány.

És ez még nem minden. Már otthon sem kell lennünk ahhoz, hogy a porszívó végezze a dolgát. Elég, ha mélyen a pénztárcánkba nyúlunk és akár 100.000 Ft-ért megvásárolunk egy porszívó robotot.

A robot ártalmatlan ultrahang jeleket sugároz ki, hogy felmérje a szoba méretét, majd eligazodik benne. Előre-hátra szalad cikkcakkban és kiszámítja, mit kell még feltakarítani. Az erős keféknek köszönhetően nem csak a porcicákat, morzsákat, hajszálakat, hanem a finomabb porszemcséket is képes felszedni - mégpedig mindenféle felületről a rövid szálú szőnyegtől kezdve a csempéig mindenhol. Ugyanakkor elég érzékeny ahhoz, hogy néhány milliméterrel elkerülje a hálózati vezetéket vagy más tárgyakat.

Ha pormentes környezetet szeretne találni hazatéréskor, csak állítsa be az időkapcsolóján a takarítás napját és időpontját, és hagyja, hogy a robot elvégezze a dolgát. A készülék porszívózás után automatikusan visszatalál a kiinduló állomáshoz, hogy fel tudja tölteni magát. Önnek egyetlen egy dolga marad, az, hogy kicserélje a szűrőt és kiürítse a porgyűjtő dobozt. Egy mágneses biztonsági hevederrel lezárhatja azokat a területeket, amelyekre nem szeretné, hogy a készülék behatoljon. Ha lépcsők is vannak az otthonában, egy lépcső-érzékelő megakadályozza, hogy a készülék lezuhanjon. A kívánt program típusát is kiválaszthatja - ez a normál, a gyors és a villámtakarítás. De akár a takarítási időt is beprogramozhatja.

Segítség a vásárláshoz

Aki teljesen tanácstalan, segítségért fordulhat az árukereső internetes oldalakhoz. Nemcsak a gyártó, hanem a tudás alapján is kilistázhatók a különböző modellek, ahol a hozzájuk tartozó rövid leírás hasznos információként szolgálhat. És természetesen a feltüntetett ár is információt ad a döntéshez.


Irja le véleményét a cikkről:
A Szegényeket és Rászorultakat Segítő Közhasznú Alapítvány (SZERSA) által 2009-ben életre hívott, budapesti, Szak- és Szakközépiskola Soroksári úti iskoláról hallottak meglepetésnek bizonyultak, köztük, az egyik hogy bált rendeznek minden évben  március 9-én, mivel nagy szükségük volna adományozókra és szponzorokra, hogy tanulóik étkeztetését meg tudják oldani...

A szolgáltatók által bevezetett egyszerűsített energiaszámlát kedvezően fogadták a fogyasztók a Magyar Energia Hivatal (MEH) elégedettségi vizsgálata szerint...

Sok bírálatot kapott az új felsőoktatási törvény, tavaly december óta mégis ez határozza meg az egyetemi képzést. Véleményeket, vélekedéseket és terveket lehet hallani, képlékeny még minden. Dr. Rostoványi Zsolttal, akit 2011-ben választottak a Corvinus Egyetem rektorának a felsőoktatás jelenéről, a lehetőségekről, a kapkodásról és a lehetséges jövőről beszélgettünk...
Az egyik legjelentősebb, egyik legnagyobb taglétszámú társadalmi csoportot képviselő  Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (a Társadalmi Unió egyik alapító tagszervezete), a MEOSZ nevében dr. Hegedűs Lajos elnök mondta el meglátásait...

Nagy múltú és jelentős társadalmi rétegek érdekeit képviselő szervezetek elnökeit kérdeztük az új civil törvény saját életükben várható hatásairól. Célunk, hogy egy témára több szemszögből érkező véleményeket, meglátásokat egy csokorba gyűjtsünk. Ez alkalommal dr. Harangozó Judit pszichiáter válaszolt kérdéseimre...

A hazai civilszervezetek életében is elérkezett az idő, hogy a marketing ismert és bevált módszereit kövessék, és napi működésükbe építsék. Hatékonyabb működésről, civilszervezetek ésszerű gazdálkodásról beszélgettünk a Corvinus egyetem emeritus professzorával, Dr. Hoffmann Istvánnéval...

Manapság, a különböző időszerűségek miatt, igen sok szó esik a civilek, és kiemelten a civil aktivisták szerepéről, eredményességéről, hitelességéről. Mégis, ritkán hallani olyan szervezetről, amely immár több mint egy évtizede töretlen sikerrel végzi a tevékenységét, mindig új célokat találva. Ezek közé tartozik a Pécs-Baranyai Origó-ház Egyesület, amely 2000 óta látja el sokszínű feladatait több területen...
Az a vásárló, aki a megvásárolt termék vagy igénybe vett szolgáltatás minőségével nem elégedett és jogosnak vélt panaszát az üzletben vagy a szolgáltatónál elutasították, vegye igénybe a békéltető testületek díjmentes eljárását!

Tájékoztatót jelentetett meg a PSZÁF honlapján a devizahitel-adósok által igénybe vehető állami fizetéskönnyítő programok és az átlátható árazású konstrukciók legfőbb tudnivalóiról. Az összefoglaló felhívja a figyelmet a lehetőségek igénybe vételének határidejére is, hogy a fogyasztók időben dönthessenek...

Az EDF Démász a hosszan elhúzódó rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel február 20-ig meghosszabbította a hónap elején meghirdetett áramkikapcsolási moratóriumot - tájékoztatta a villamosenergia-szolgáltató az MTI-t...

A világosság, a fény így a tűz is évezredek óta központi helyet foglal el életünkben. Maga a gyertya, Logosznak, a Világ Fényének szimbóluma a Biblia szerint. A gyertya tehát átvitt értelemben az életerővel azonosítható és végigkíséri életünket. Hol ünnepi hangulatot teremt, hol meghitté tesz egy együttlétet vagy éppen a megemlékezés lángjaként ég. De mit tudunk róla, miből van, vagy például hogyan készíthetünk magunk is.
További szezonális
A disznóvágások régebben csak a tartós hideg idő beálltával kezdődtek, de manapság a technika vívmányainak köszönhetően már az ősztől tavaszig tartó időszakra kitolódtak. Aki disznót vág, tudja,sőt családi régi receptjei vannak, aki most kezdi az barátokra ismerősökre hagyatkozik,akiknek tuti,jó receptjeik vannak- olcsóbb, jobb, több jön ki belőle...

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott friss jelentése rávilágít, hogy számtalan veszély leselkedik a XXI. században élelmiszereinkre, a vitatott hatású génmódosítástól a természeti katasztrófákig. Hogy lehet mindezt kivédeni?
Még több eszem-iszom
A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a lakásbérleti szerződések megkötésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra hívja fel a figyelmet írásában. Az egyesület egyúttal lakásbérleti szerződés mintával is segíti a fogyasztókat. Felhívják a figyelmet arra, hogy minden esetben írásban szükséges a bérleti szerződést kötni, mert így a később felmerült vita rendezéséhez biztos támpontot adnak a szerződésben rögzített adatok, feltételek...

A nemek közötti bérszakadék miatt, több hónapig tulajdonképpen ingyen dolgoznak az osztrák lányok
és asszonyok. Ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak, mint a férfi munkavállalók. De
nálunk sem jobb a helyzet...
A Társadalmi Unió által rendezett 2010. március 11-i, székesfehérvári Országos Fogyasztóvédelmi Konferenciáról készült összeállítás második részében az adás vendégei voltak Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke, Dr. Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete civil szerveződés elnöke, Dr. Gulyás Kálmán, a Szocális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára, valamint Molnár Tamás, az Európai Bizottság Fogyasztó- és Egészségvédelmi Főigazgatóságának osztályvezetője

2010. március 11-én egésznapos Országos Fogyasztóvédelmi Konferenciát rendezett a Társadalmi Unió. A székesfehérvári eseményről készített adásban a fogyasztóvédelem aktuális kérdéseiről megszólal Alexa György, a Parlament Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának elnöke, Szabó Miklós, a Társadalmi Unió elnöke, Molnár Béla, a Parlament Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának alelnöke, valamint Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára

Az Akontroll.hu portál működését 2011/12-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta.


Az Akontroll.hu működését, fenntarthatóságát 2010/11-ben a NCA támogatta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg 2009-ben.

Az A Kontroll Fogyasztóvédelmi Magazin tévésorozat "EU Parlamenti körkép" című kétrészes filmjének brüsszeli forgatását a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatta