akadálymentes oldal
Egy üdülés tanulságai
Szögliget, a példamutató magyar falu
Utazás - 2010. február 19. 14:46 - Irta: Szűcs András
Üdülni jó dolog, kell pihenni, élményt szerezni, embereket megismerni, következtetéseket levonni. Az elmúlt 10 évben baráti társasággal az újévet mindig Szlovákiában, a Tátrában köszöntöttük. Idén úgy gondoltuk, változtatni kellene a helyszínen. Ennek a döntésünknek semmiféle politikai felhangja nem volt, hiszen tíz év alatt nem ért minket ott atrocitás, pedig végig a magyar nyelvet használtuk. Az utóbbi egy-két évben viszont a megszokott házban a meleg helyett 15-16 C fok fogadott minket. Ennek egyszerű oka volt: a tulajdonos takarékoskodott a gázzal, csak napi 4-5 órát fűtött, úgy gondolta, menjünk inkább a jó levegőre. Ígérte ugyan, hogy hamarosan meleg lett, de ez a hét végére sem következett be.

Változtatási elhatározásunkat nem csak ez motiválta, hanem a hazai turisztika támogatásának gondolata is. Jó levegőt, szép tájat itthon is lehet találni és nem utolsó sorban a hazai embereknek adunk munkalehetőséget, és itt költjük el pénzünket. Az Interneten gazdag választékból lehetett válogatni. Megnéztük a lég-szennyezettség ország-térképét és a választásunk az aggteleki vidékre esett, mivel az árfekvés és a kínálat itt volt a legkedvezőbb, valamint itt szinte folyamatosan legjobb a levegő tisztasága. Bíztató ajánlásnak tartottuk, hogy Aggtelek és környéke a Világörökség része. A szállást Szögligeten foglaltuk le.

Szokták mondani, hogy a fogadó turizmus a leggazdaságosabb export. A más vidéken, más országban előteremtett vásárlóerőt a turista magával hozza, itt vesz igénybe szolgáltatást, vesz árut, ezt a terméket nem kell összegyűjteni, drágán szállítani, piackutatást végezni, jön a vendég és fizet. Ennek előfeltétele az, hogy legyen miért odamenni. Vannak szerencsés országok, ahol a természeti adottságaik önmagukban vonzerőt jelentenek. Nálunk is vannak természeti szépségek, de ezek nem tartoznak a felkapott, a divatos turisztikai kínálatba. Ahhoz, hogy ezek vonzóak legyenek, valami többletet kell hozzá tenni.

Beszélnek sokat a divatos fogalomról, az "ország-image"-ról. Ezt nem lehet központilag kialakítani, megszervezni. Lehet okosan támogatni bizonyos programokat, de megálmodni, megvalósítani a vonzó kínálatot csak helyi szinten lehet. A sok-sok helyi akcióból tevődik össze, alakul ki az ország vonzereje. A jó program legalább olyan fontos tényező, mint az elszállásolási és étkeztetési háttér. A siker akkor lehet teljes, ha mindehhez a vendégek szeretete is párosul, a sikeresség valószínűsíthető.

Nos, vizsgáltuk szálláshelyünk, Szögliget adottságait. Az autóval történő megközelítése jónak mondható, hiszen a fővárostól mintegy 220 Km-re fekszik, ebből 170 kilométert Miskolcig autópályán lehet megtenni, majd a maradék távolságot is viszonylag jó minőségű országúton lehetséges teljesíteni. A házat egy másik baráti házaspárral közösen vettük igénybe. A gondnok már várt minket, igen hideg idő volt, így hát bíztatónak találtuk a tűzforró cserépkályha adta jól eső meleget. Már az internetes meghirdetésnél is közölték, hogy a melegért fizetni kell, mégpedig a gázóra szerinti fogyasztást kell a végén kifizetni. Barátságos gesztusnak fogadtuk, hogy a tűzifáért nem kérnek semmit, ha szorgalmasok vagyunk, a cserépkályhában annyit égetünk el, amennyit csak akarunk. Hát éltünk is a lehetőséggel, amikor otthon voltunk, tüzeltünk rendületlenül, ezzel is gyerekkorunkkal nosztalgiáztunk, akkor igaz, nem a szórakozás kategóriájába tartozott a fűtés. Változnak az idők.

Ami a faluban azonnal érzékelhető volt, az a szívélyesség. Itt mindenki köszönti egymást, még az idegeneket is, persze jól megnézik, kiket vezérelt oda a sors. Mindenkinek van néhány jó szava a másikhoz. Minket is elláttak tanácsokkal, mit érdemes feltétlenül megnézni, melyik barlang a legérdekesebb, melyik a legveszélyesebb, a közeli Szádvárat okvetlenül másszuk meg. Szívesen beszéltek az emberek a problémáikról. Leginkább a munkalehetőségek tartós hiánya sújtja őket. A rendszerváltás előtt mintegy 120 ember dolgozott bányákban, ezáltal jó megélhetési viszonyok között éltek. Azóta valamennyi bánya bezárt, helyi ipar nincs az óta sem. A község lakosainak száma 750 fő (érdekesség, hogy 100 évvel ezelőtt 1500-an éltek itt.) Az elmúlt évben 24-en haltak meg, mindössze egy gyerek született csak a faluban. Régen a háziállatoktól volt hangos a vidék, ma már alig tartanak jószágokat, nem éri meg az etetésük. Összesen egy helyen lehet friss tejet venni.

"Segíts magadon...", e közmondás fokozottan érvényes Szögligetre. A negatív körülmények dacára úgy éreztük, hogy az emberek nem keseregnek, büszkék lakóhelyükre, az ünnepeken ünnepelnek, tele vannak tervekkel. Létrehoztak egy alapítványi iskolát, amely sikeres, hiszen 120 környékbeli gyereket szállítanak ide az iskolabuszok. Felismerték továbbá, hogy számukra a turizmus hozhatja a megélhetésben a segítséget. A falu épületeit rendbe hozták, lepusztult porta alig akad. Az internetes hirdetés szerint is, azonos időben, mintegy 150 vendéget tudnak színvonalasan fogadni. Mivel viszonylag olcsó az ingatlan (a ház és a hozzá tartozó hatalmas kert), sokan itt vesznek házat, amelyet felújítanak, és helyi adófizetőkké válnak. Az emberek itt állandóan újabb és újabb programokon törik a fejüket, a sikereseket megtartják, hagyományosakká válnak. Ilyen például az aratóverseny, amely során az ország minden szegletéből érkező emberek korhű eszközökkel aratnak és csépelnek, majd sütik kemencében a kenyeret. Ehhez persze az kell, hogy egy személy biztosítsa a földet, vesse be még ősszel, gabonával és év közben gondozza azt. A gazda ezt ingyen teszi meg, ő ezzel járul hozzá a sikeres rendezvényhez. Ha kell, tájfutó világbajnoksághoz biztosítanak helyszínt, februárban forralt bor-főző versenyt tartanak, amelyhez az egyenlő esély megteremtése céljából a bor alapanyagot a szervezők adják ingyen, lesz hurkakészítési verseny, kenyérsütés, gyümölcs-aszalási bemutató és szerveznek hittantábort is. Látszik tehát, hogy nem a "sülgalambot" várják csak, de tesznek is azért, hogy az idelátogató valamilyen élménnyel távozhasson, amely odavezet, hogy folyamatos látogató lesz belőle.
A környék egyik büszkesége Szádvár. A turistának ugyancsak erős kaptatón van lehetősége a várba felmenni. A várat, mint annyi magyar várat a Habsburgok romboltatták le 1685 körül. Azóta helyreállítás nem igazán volt, a romok balesetveszélyesek is. A falu megkezdte a felkészülést a falak megerősítésére, hogy az egykor büszke várat ismét biztonságosan látogathassák a turisták. A várhegy tövében a Szalamandra ház parkjában egy színvonalas erdei iskola épül. A kivitelezés bíztatóan alakul, a tavaszi nyitás bizonyos. Jó lenne itt diáknak lenni.

A kirándulásaink során meg kellett állapítani, hogy az erdők az összevisszaság, rendetlenség benyomását keltik, a kidőlt fák, a lehullott gallyak időnként még a turisták haladását is akadályozták. Rá is kérdeztünk a helybeliekre, hogy miért nem gyűjti azt össze senki, hiszen valamikor régen, a szegények lehetősége volt ilyen módon olcsó tüzelőhöz jutni. Megtudtuk, hogy a hulladék fa ára ugyanannyi, mint a normál tűzifáé. Mivel természetvédelmi terület, úgy ítélik a szakemberek, hogy jobb érintetlenül hagyni az erdőt, bármi is történik benne. Volt szerencsém hazai és külföldi természetvédelem alatt álló erdőben járni, de ott ennyi hulladékot nem észleltem. (Aki úgy dönt, hogy érdemes lenne e tájat meglátogatni, előtte érdemes pásztázni az Interneten. Elég a Google keresőbe beírni Szögliget nevét és azonnal megjelennek a tudnivalók. Akár a szálláshelyet le is lehet foglalni, a megkeresésre néhány órán belül válaszolnak.)

Nem tudom, hogy egy Derenk nevű falu neve az olvasóknak mit jelent. Be kell vallanom, hogy 2010-ig nem is hallottam róla, bizonyára földrajzi és történelmi ismereteimnek hiányosságaira vezethető vissza. Márpedig Derenk egy falurombolás áldozata. Történt ugyanis, hogy 1943 Horthy kormányzó egységes, összefüggő vadászterületet kívánt kialakítani a falu helyén, a derenki vadorzók, pedig a kedvenc medveállományát is megritkították. Így hát döntöttek, a községet meg kell szüntetni, a lakosokat át kell máshová telepíteni. A majd 70 év alatt a természet visszafoglalta a magáét, most már alig lehet érzékelni a hajdani lakóhelyeket. Kialakítottak viszont egy szép emlékhelyet, mementóként bemutatva az esztelenséget.

Meleg-étkezési lehetőség így a tél folyamán, e vidéken nem sok akad. A vendéglátóhelyek elnevezése (vendéglő, söröző, bisztró) ugyan arra utalnak, hogy étkezés is lehet, de valószínűleg az évek folyamán az igény megszűnt e szolgáltatás iránt, csak italbolt jelleggel működnek ezek. Viszont üde színfolt volt a jósvafői Kastélyszálló étterme, amelyben minden igényt kielégítő ételkínálat fogadott minket. Egy-két kuriózumra félve kérdezetem rá (más helyeken szerzett negatív tapasztalat alapján), hogy kapható-e, de megnyugtattak, hogy mindent tudnak hozni, ami szerepel az étlapon. Az árfekvés is igen mérsékelt volt, pl. vadételt 1400 forintért kínáltak. Gyorsan kaptuk meg az ételeket, forrón és pazarul tálalva, és nem utolsósorban kiváló minőségben. A mennyiséggel az volt a probléma, hogy alig bírtuk legyűrni a tányér tartalmát. Az elégedettségünk maximális volt, és szinte büszkék voltunk, hogy ezt az élményt Magyarországon kaptuk.

A Szögliget község életigenlő hozzáállását leginkább Duber István tájházában érzékeltük. A Pista bácsi tájháza néven közismert intézményben a 73 éves tulajdonos végzi a vezetést. A házban 7 évvel ezelőtt még az édesanyja élt, aki 3 gyermeket nevelt fel özvegyen, a férj a Don-kanyarban halt meg. A ház beszédes berendezési tárgyait, a valódi népi kézművességi remekeket Pista bácsi maga mutatta be. Alapelv volt, hogy csak azért adtak ki pénzt, ami otthon nem állítható elő. A helyi kováccsal is "bartel üzleti" viszonyban voltak. A gazda a saját gyümölcséből készült pálinkával kínált minket, és erre szükség is volt. A házat ugyan befűtötte, de a göngyölt padló szinte árasztotta a hideget. A városi ember el sem tudja képzelni, miként tudtak emberek élni ilyen rideg hőmérsékleti viszonyok között. A vezetés 4 órán keresztül tartott, regélőnk mindig újabb és újabb tárgyat vett kezébe, és mondta el annak históriáját. A "történelem óráért" nem kért pénzt, hangsúlyozta, hogy neki jelent örömöt, hogy ezeket elmondhatja, mivel szereti szűkebb pátriáját, ezzel együtt hazáját.

Pista bácsiról Széchenyi István egyik gondolata jutott eszembe, miszerint az ország jóléte attól függ, hogy ha a csizmadia, a foltozó varga is elhiszi, hogy az ország sorsa az ő munkájukon is múlik. Helyi vezetőnk biztosan így gondolja. De jó lenne, ha mind többen tanulnánk tőle!Irja le véleményét a cikkről:
A Szegényeket és Rászorultakat Segítő Közhasznú Alapítvány (SZERSA) által 2009-ben életre hívott, budapesti, Szak- és Szakközépiskola Soroksári úti iskoláról hallottak meglepetésnek bizonyultak, köztük, az egyik hogy bált rendeznek minden évben  március 9-én, mivel nagy szükségük volna adományozókra és szponzorokra, hogy tanulóik étkeztetését meg tudják oldani...

A szolgáltatók által bevezetett egyszerűsített energiaszámlát kedvezően fogadták a fogyasztók a Magyar Energia Hivatal (MEH) elégedettségi vizsgálata szerint...

Sok bírálatot kapott az új felsőoktatási törvény, tavaly december óta mégis ez határozza meg az egyetemi képzést. Véleményeket, vélekedéseket és terveket lehet hallani, képlékeny még minden. Dr. Rostoványi Zsolttal, akit 2011-ben választottak a Corvinus Egyetem rektorának a felsőoktatás jelenéről, a lehetőségekről, a kapkodásról és a lehetséges jövőről beszélgettünk...
Az egyik legjelentősebb, egyik legnagyobb taglétszámú társadalmi csoportot képviselő  Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (a Társadalmi Unió egyik alapító tagszervezete), a MEOSZ nevében dr. Hegedűs Lajos elnök mondta el meglátásait...

Nagy múltú és jelentős társadalmi rétegek érdekeit képviselő szervezetek elnökeit kérdeztük az új civil törvény saját életükben várható hatásairól. Célunk, hogy egy témára több szemszögből érkező véleményeket, meglátásokat egy csokorba gyűjtsünk. Ez alkalommal dr. Harangozó Judit pszichiáter válaszolt kérdéseimre...

A hazai civilszervezetek életében is elérkezett az idő, hogy a marketing ismert és bevált módszereit kövessék, és napi működésükbe építsék. Hatékonyabb működésről, civilszervezetek ésszerű gazdálkodásról beszélgettünk a Corvinus egyetem emeritus professzorával, Dr. Hoffmann Istvánnéval...

Manapság, a különböző időszerűségek miatt, igen sok szó esik a civilek, és kiemelten a civil aktivisták szerepéről, eredményességéről, hitelességéről. Mégis, ritkán hallani olyan szervezetről, amely immár több mint egy évtizede töretlen sikerrel végzi a tevékenységét, mindig új célokat találva. Ezek közé tartozik a Pécs-Baranyai Origó-ház Egyesület, amely 2000 óta látja el sokszínű feladatait több területen...
Az a vásárló, aki a megvásárolt termék vagy igénybe vett szolgáltatás minőségével nem elégedett és jogosnak vélt panaszát az üzletben vagy a szolgáltatónál elutasították, vegye igénybe a békéltető testületek díjmentes eljárását!

Tájékoztatót jelentetett meg a PSZÁF honlapján a devizahitel-adósok által igénybe vehető állami fizetéskönnyítő programok és az átlátható árazású konstrukciók legfőbb tudnivalóiról. Az összefoglaló felhívja a figyelmet a lehetőségek igénybe vételének határidejére is, hogy a fogyasztók időben dönthessenek...

Az EDF Démász a hosszan elhúzódó rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel február 20-ig meghosszabbította a hónap elején meghirdetett áramkikapcsolási moratóriumot - tájékoztatta a villamosenergia-szolgáltató az MTI-t...

A világosság, a fény így a tűz is évezredek óta központi helyet foglal el életünkben. Maga a gyertya, Logosznak, a Világ Fényének szimbóluma a Biblia szerint. A gyertya tehát átvitt értelemben az életerővel azonosítható és végigkíséri életünket. Hol ünnepi hangulatot teremt, hol meghitté tesz egy együttlétet vagy éppen a megemlékezés lángjaként ég. De mit tudunk róla, miből van, vagy például hogyan készíthetünk magunk is.
További szezonális
A disznóvágások régebben csak a tartós hideg idő beálltával kezdődtek, de manapság a technika vívmányainak köszönhetően már az ősztől tavaszig tartó időszakra kitolódtak. Aki disznót vág, tudja,sőt családi régi receptjei vannak, aki most kezdi az barátokra ismerősökre hagyatkozik,akiknek tuti,jó receptjeik vannak- olcsóbb, jobb, több jön ki belőle...

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott friss jelentése rávilágít, hogy számtalan veszély leselkedik a XXI. században élelmiszereinkre, a vitatott hatású génmódosítástól a természeti katasztrófákig. Hogy lehet mindezt kivédeni?
Még több eszem-iszom
A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a lakásbérleti szerződések megkötésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra hívja fel a figyelmet írásában. Az egyesület egyúttal lakásbérleti szerződés mintával is segíti a fogyasztókat. Felhívják a figyelmet arra, hogy minden esetben írásban szükséges a bérleti szerződést kötni, mert így a később felmerült vita rendezéséhez biztos támpontot adnak a szerződésben rögzített adatok, feltételek...

A nemek közötti bérszakadék miatt, több hónapig tulajdonképpen ingyen dolgoznak az osztrák lányok
és asszonyok. Ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak, mint a férfi munkavállalók. De
nálunk sem jobb a helyzet...
A Társadalmi Unió által rendezett 2010. március 11-i, székesfehérvári Országos Fogyasztóvédelmi Konferenciáról készült összeállítás második részében az adás vendégei voltak Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke, Dr. Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete civil szerveződés elnöke, Dr. Gulyás Kálmán, a Szocális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára, valamint Molnár Tamás, az Európai Bizottság Fogyasztó- és Egészségvédelmi Főigazgatóságának osztályvezetője

2010. március 11-én egésznapos Országos Fogyasztóvédelmi Konferenciát rendezett a Társadalmi Unió. A székesfehérvári eseményről készített adásban a fogyasztóvédelem aktuális kérdéseiről megszólal Alexa György, a Parlament Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának elnöke, Szabó Miklós, a Társadalmi Unió elnöke, Molnár Béla, a Parlament Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának alelnöke, valamint Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára

Az Akontroll.hu portál működését 2011/12-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta.


Az Akontroll.hu működését, fenntarthatóságát 2010/11-ben a NCA támogatta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg 2009-ben.

Az A Kontroll Fogyasztóvédelmi Magazin tévésorozat "EU Parlamenti körkép" című kétrészes filmjének brüsszeli forgatását a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatta