akadálymentes oldal
Mire ügyeljünk?
Az alkoholmentes szomjoltó italokról
Élelmiszer - Gazdálkodás - 2009. augusztus 14. 14:38
Itt a nyár, a hõségben jobban megszomjazunk, több folyadékot iszunk, az üzletekben bõséges választékot találunk különféle alkoholmentes üdítõitalokból, palackozott vizekbõl, gyümölcslevekbõl, e mellett a dúsított és ízesített "vizek" kínálata is egyre bõvül. Kedvünk és lehetõségünk szerint válogathatunk...
Itt a nyár, a hőségben jobban megszomjazunk, több folyadékot iszunk, az üzletekben bőséges választékot találunk különféle alkoholmentes üdítőitalokból, palackozott vizekből, gyümölcslevekből, e mellett a dúsított és ízesített "vizek" kínálata is egyre bővül. Kedvünk és lehetőségünk szerint válogathatunk. A lényeg az, hogy valóban azt a terméket kapja a vásárló, amit vásárolni szeretett volna.

A fogyasztó kellő tájékoztatása érdekében generálisan kötelező az az előírás, hogy valamennyi élelmiszer címkéjén fel kell tüntetni a termék megnevezését, mégpedig úgy, ahogy a jogszabályok – vagy élelmiszerkönyvi előírások – meghatározzák. Ezzel lesz, vagy lenne beazonosítható az adott élelmiszer. Azonban a jogszabály ellenére nem mindig világos első olvasatra, hogy abban a palackban, dobozban, amit a kezünkben tartunk, pontosan mi is van, illetve mit jelentenek a feltüntetett kifejezések. Érdemes tehát kicsit áttekinteni e termékek megnevezését, hogy ne az első korty után érjen meglepetés bennünket.

A vízek

Bár valamennyi palackozott víz egyformának tűnhet pohárba töltve, valójában sokféle víz, sokféle palackban kapható, sokféle megnevezéssel. Nem minden palackozott víz ásványvíz, még ha annak látszik is, illetve nem csak ásványi anyagokban különösen gazdag vizek kaphatók. Nem ritka a csekély, vagy igen kis ásványi anyag tartalmú palackozott víz a boltok polcain. A palackozott vizek egy része egyszerű ivóvíz, másik része kis ásványianyag-tartalmú karsztvíz, vagy ásványi anyagokban ugyancsak szegényebb forrásvíz, mások ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizek. És akkor az ízesített vizekről még nem is beszéltünk.

1. Természetes ásványvizek

Magyarországon természetes ásványvíz megnevezéssel csak hivatalosan elismert, palackozott ásványvíz hozható forgalomba. E termékek esetében viszont kötelező a "természetes ásványvíz" megnevezést alkalmazni.

Mit jelent ez a kifejezés, hogy "természetes ásványvíz? Mi minősül természetes ásványvíznek?

Jogi nyelven a "természetes ásványvíz" eredeti állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz, amely védett, felszín alatti vízadó rétegből származik, és eredendően szennyeződésmentes és csak a vízkiviteli hely közvetlen környezetében, a kút és a palackozó egybefüggő zárt rendszerében szabad palackozni. Továbbá ásványi anyag-, és nyomelem-tartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, egyértelműen megkülönböztethető az ivóvíztől. Összetétele és hőmérséklete közel állandó, vagy a természetes ingadozás határain belül van, továbbá egyes összetevőinek mennyisége palackozáskor nem haladja meg a megengedett határértékeket.

Egy víz minőségének szigorú követelményeknek kell tehát megfelelnie ahhoz, hogy természetes ásványvíznek elismerjék. Az elismerést kérelemre, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága (röviden OGYFI) adja meg. Az elismerés arra vonatkozik, hogy az adott víz megfelel az emberi fogyasztásra szánt természetes ásványvízre vonatkozó követelményeknek.

Az OGYFI közzéteszi az elismert természetes ásványvizek listáját, megtekinthető a http://efrira1.antsz.hu/asvanyviz.jsp weblapon.

A "természetes ásványvíz"megnevezés feltüntetése mellett, kereskedelmi elnevezést és a jogszabályban engedélyezett jelzőket is lehet alkalmazni, de úgy, hogy a termék beazonosítása a fogyasztó számára egyértelmű, világos legyen. Nem lehet sem megtévesztő, sem más jellegű ásványvízzel összetéveszthető a megnevezés miatt az adott termék. Ásványvizek palackjain vagy a kitermelés földrajzi nevét (pl. Balatoni, Visegrádi) vagy a forrás (kút) (pl. Margitszigeti, Vivien, Viktória) nevét is megtalálhatjuk, ami eligazít.

A természetes ásványvizekről tudni kell még azt is, hogy eredetüknél fogva nem kerülhet bele környezeti szennyező anyag, mert a vízadó képződmény védett a felszíni szennyeződésekkel szemben, valamint a vízadó kutat meghatározott nagyságú védő terület veszi körül. Több ezer éven keresztül szűrődött abba a vízadó rétegbe, ahonnan kitermelik. Minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől eredetileg mentes. Az ásványvizek semmiféle idegen, hozzáadott anyagot nem tartalmaznak. (A szén-dioxid nem tekinthető idegen anyagnak, hiszen a legtöbb ásványvíz természetes állapotában is tartalmazza.)

Ha tehát azt tüntetik fel a palackon, hogy "különösen nagy gondossággal tisztán tartott kútból származik", vagy "minőségileg megkülönböztetetten védett helyről" került az asztalunkra, ne dőljünk be, ezt bármelyik elismert természetes palackozott ásványvízről elmondhatjuk.

2. Forrásvizek

Az ásványvizekre és a forrásvizekre vonatkozó előírásokat összehasonlítva láthatjuk, hogy mindkettő természetes, tiszta víz, a mikrobiológiai tisztaságra, a kezelésre, a palackozásra és az adalékanyagokra előírtak azonosak, de a forrásvizet nem kell elismertetni, nem kell védett vízadó rétegből származnia.

Itt jegyezzük meg, hogy kaphatók gyógyvizek is, és bár azok is ásványvizek (olyanok, amelyeknek orvosilag bizonyítottan gyógyhatásuk van), de ezeket nem mindennapos szomjoltónak vásároljuk, inkább kezelési célokra isszuk.

3. Víz alapú italok

A dúsított, ízesített vizek jelölésében fel kell tüntetni az alapanyagaként felhasznált víznek megfelelően a "természetes ásványvíz/forrásvíz/ivóvíz alapú ital" megnevezést is. Ezek a vizek tehát már nem nevezhetők természetes ásványvíznek, sem forrásvíznek, hisz mint tudjuk, azokba nem kerülhet semmilyen ízesítő, sem adalékanyag.


Az üdítőitalok

Hivatalosan az üdítőitalok olyan alkoholmentes italok, amelyeket ivóvíz, forrásvíz, ásványvíz; cukor, keményítő-hidrolizátumok, egyéb édesítőanyagok; gyümölcs alapanyagok, növényi kivonatok; aromák; színezékek; étkezési savak; egyéb élelmiszeripari adalékanyagok felhasználásával készítenek. Ezeket szén-dioxid hozzáadásával vagy anélkül, megfelelő tartósítási eljárással készítik, az előállítás helyén csomagolják, illetve a fogyasztás helyén szörp félkész termékből hígítják, és nem taroznak a "gyümölcslevek és hasonló termékek" előírásának a hatálya alá.

Fantázianév alkalmazása itt is megengedett, de az nem helyettesítheti a termék-megnevezést. A termék pontos megnevezésnek az esetleges fantázianévhez kapcsolódóan kell megjelennie. A megnevezést illetőan az üdítőitalok nem keverendők és nem keverhetők össze a gyümölcslevekkel, gyümölcsitalokkal.


A gyümölcslevek

Szigorú értelemben "gyümölcslé"-nek a friss gyümölcsök, mindenféle adaléktól mentes levét tekinthetjük. Köznapi nyelvben azonban a gyümölcslé fogalmát, mindenféle gyümölcstartalmú italokra is alkalmazzák sajnos, elég sok félreértést okozva vele. Hivatalosan a
  • Gyümölcslé (must, “fruchtendrank"; “Süßmost", “Fruchtsaft", “mosto", “succo e polpa"100% gyümölcshányadból, a
  • gyümölcsnektár 25% minimális gyümölcstartalommal (alma és körte esetén 45%) készül.
  • A gyümölcsital kategória használható a megnevezésben, amennyiben a termék gyümölcstartalma a fenti kategóriáknál kevesebb, de legalább 12% gyümölcshányadot tartalmaz.
  • Üdítőitalnak nevezhetők a 12% kevesebb gyümölcshányad felhasználásával gyártott késztermékek. A még gyümölcstartalmú, illetve gyümölcsalapú ízesített üdítőitalok min. 5% gyümölcslevet tartalmaznak.


Végül is

Most hogy a cikk elolvasása után kicsit avatottabb szemmel néznek a palackokra, láthatják, hogy nem mindig az előírásoknak, illetve nem a termék tényleges tartalmának megfelelő címkékkel látják el a termékeket, mondhatni "ami nem az, azt annak nevezik, ami meg az, azt nem annak hívják".
Észre veszik, ha "természetes ásványvíz" megnevezést használnak olyan termékre, amit nem annak ismert el az OGYFI, vagyis nem szerepel a hivatalos listában. Hiányolni fogják a "természetes ásványvíz" megnevezést olyan termékeken, amelyeken láthatják ugyan a forrás/kút megnevezést, tehát felébredhet a gyanú, hogy természetes ásványvízzel nézünk szembe, de a palackon "eredeti alpesi víz", vagy "természetes víz", "minősített víz", "harmatvíz", "babavíz", "tündérvíz" stb., vagy csak szűken "ásványvíz" szerepel.
De remélhetőleg felkapják a fejüket, ha – jogsértően – "gyümölcslé" megnevezés díszeleg a kevesebb gyümölcstartalmat feltüntető, "hígabb" gyümölcsitalok dobozán, vagy, ha az egy csepp gyümölcstartalmat mutató italt fantázianevekkel próbálják jobban eladni, és nem (vagy nem úgy) tüntetik fel a kötelező megnevezéseket, ahogy kell.

Ha úgy ítélik meg, hogy az ásványvizekkel kapcsolatosan észrevételeikkel jogsértést tudnak megakadályozni, és szívesen bejelentenék az ellenőrző hatóságoknál, vagy egyéb kérdésük van, megkereshetik az OGYFI-t (Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságot. Telefonszám: 06-1-489-5100 Fax: 06-1-356-1582 E-mail cím: gyogyfurdo@oth.antsz.hu Cím: 1138 Budapest, Váci út 174. .

Ha a gyümölcslevekkel kapcsolatosan támad minőségi kifogásuk, akkor a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának központjához (1024 Budapest, Keleti Károly u. 24, Tel.: 06-1/336-9000), vagy az illetékes megyei Intézményéhez fordulhatnak.

Ha megtévesztőnek vélik a termék címkéjét, és a jelölési szabálytalanság gyanúja esetén a bejelentést, az NFH központi szervénél tehetik meg. Elérhetőségei: Cím: 1088 Budapest, József krt. 6. Központi telefonszám: +36 1 459 4800, vagy bármelyik, lakóhelyükhöz legközelebb eső területi felügyelőségnél.

NFH Fogyasztóvédelmi Osztály
Dienes KatalinIrja le véleményét a cikkről:
A Szegényeket és Rászorultakat Segítő Közhasznú Alapítvány (SZERSA) által 2009-ben életre hívott, budapesti, Szak- és Szakközépiskola Soroksári úti iskoláról hallottak meglepetésnek bizonyultak, köztük, az egyik hogy bált rendeznek minden évben  március 9-én, mivel nagy szükségük volna adományozókra és szponzorokra, hogy tanulóik étkeztetését meg tudják oldani...

A szolgáltatók által bevezetett egyszerűsített energiaszámlát kedvezően fogadták a fogyasztók a Magyar Energia Hivatal (MEH) elégedettségi vizsgálata szerint...

Sok bírálatot kapott az új felsőoktatási törvény, tavaly december óta mégis ez határozza meg az egyetemi képzést. Véleményeket, vélekedéseket és terveket lehet hallani, képlékeny még minden. Dr. Rostoványi Zsolttal, akit 2011-ben választottak a Corvinus Egyetem rektorának a felsőoktatás jelenéről, a lehetőségekről, a kapkodásról és a lehetséges jövőről beszélgettünk...
Az egyik legjelentősebb, egyik legnagyobb taglétszámú társadalmi csoportot képviselő  Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (a Társadalmi Unió egyik alapító tagszervezete), a MEOSZ nevében dr. Hegedűs Lajos elnök mondta el meglátásait...

Nagy múltú és jelentős társadalmi rétegek érdekeit képviselő szervezetek elnökeit kérdeztük az új civil törvény saját életükben várható hatásairól. Célunk, hogy egy témára több szemszögből érkező véleményeket, meglátásokat egy csokorba gyűjtsünk. Ez alkalommal dr. Harangozó Judit pszichiáter válaszolt kérdéseimre...

A hazai civilszervezetek életében is elérkezett az idő, hogy a marketing ismert és bevált módszereit kövessék, és napi működésükbe építsék. Hatékonyabb működésről, civilszervezetek ésszerű gazdálkodásról beszélgettünk a Corvinus egyetem emeritus professzorával, Dr. Hoffmann Istvánnéval...

Manapság, a különböző időszerűségek miatt, igen sok szó esik a civilek, és kiemelten a civil aktivisták szerepéről, eredményességéről, hitelességéről. Mégis, ritkán hallani olyan szervezetről, amely immár több mint egy évtizede töretlen sikerrel végzi a tevékenységét, mindig új célokat találva. Ezek közé tartozik a Pécs-Baranyai Origó-ház Egyesület, amely 2000 óta látja el sokszínű feladatait több területen...
Az a vásárló, aki a megvásárolt termék vagy igénybe vett szolgáltatás minőségével nem elégedett és jogosnak vélt panaszát az üzletben vagy a szolgáltatónál elutasították, vegye igénybe a békéltető testületek díjmentes eljárását!

Tájékoztatót jelentetett meg a PSZÁF honlapján a devizahitel-adósok által igénybe vehető állami fizetéskönnyítő programok és az átlátható árazású konstrukciók legfőbb tudnivalóiról. Az összefoglaló felhívja a figyelmet a lehetőségek igénybe vételének határidejére is, hogy a fogyasztók időben dönthessenek...

Az EDF Démász a hosszan elhúzódó rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel február 20-ig meghosszabbította a hónap elején meghirdetett áramkikapcsolási moratóriumot - tájékoztatta a villamosenergia-szolgáltató az MTI-t...

A világosság, a fény így a tűz is évezredek óta központi helyet foglal el életünkben. Maga a gyertya, Logosznak, a Világ Fényének szimbóluma a Biblia szerint. A gyertya tehát átvitt értelemben az életerővel azonosítható és végigkíséri életünket. Hol ünnepi hangulatot teremt, hol meghitté tesz egy együttlétet vagy éppen a megemlékezés lángjaként ég. De mit tudunk róla, miből van, vagy például hogyan készíthetünk magunk is.
További szezonális
A disznóvágások régebben csak a tartós hideg idő beálltával kezdődtek, de manapság a technika vívmányainak köszönhetően már az ősztől tavaszig tartó időszakra kitolódtak. Aki disznót vág, tudja,sőt családi régi receptjei vannak, aki most kezdi az barátokra ismerősökre hagyatkozik,akiknek tuti,jó receptjeik vannak- olcsóbb, jobb, több jön ki belőle...

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott friss jelentése rávilágít, hogy számtalan veszély leselkedik a XXI. században élelmiszereinkre, a vitatott hatású génmódosítástól a természeti katasztrófákig. Hogy lehet mindezt kivédeni?
Még több eszem-iszom
A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a lakásbérleti szerződések megkötésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra hívja fel a figyelmet írásában. Az egyesület egyúttal lakásbérleti szerződés mintával is segíti a fogyasztókat. Felhívják a figyelmet arra, hogy minden esetben írásban szükséges a bérleti szerződést kötni, mert így a később felmerült vita rendezéséhez biztos támpontot adnak a szerződésben rögzített adatok, feltételek...

A nemek közötti bérszakadék miatt, több hónapig tulajdonképpen ingyen dolgoznak az osztrák lányok
és asszonyok. Ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak, mint a férfi munkavállalók. De
nálunk sem jobb a helyzet...
A Társadalmi Unió által rendezett 2010. március 11-i, székesfehérvári Országos Fogyasztóvédelmi Konferenciáról készült összeállítás második részében az adás vendégei voltak Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke, Dr. Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete civil szerveződés elnöke, Dr. Gulyás Kálmán, a Szocális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára, valamint Molnár Tamás, az Európai Bizottság Fogyasztó- és Egészségvédelmi Főigazgatóságának osztályvezetője

2010. március 11-én egésznapos Országos Fogyasztóvédelmi Konferenciát rendezett a Társadalmi Unió. A székesfehérvári eseményről készített adásban a fogyasztóvédelem aktuális kérdéseiről megszólal Alexa György, a Parlament Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának elnöke, Szabó Miklós, a Társadalmi Unió elnöke, Molnár Béla, a Parlament Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának alelnöke, valamint Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára

Az Akontroll.hu portál működését 2011/12-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta.


Az Akontroll.hu működését, fenntarthatóságát 2010/11-ben a NCA támogatta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg 2009-ben.

Az A Kontroll Fogyasztóvédelmi Magazin tévésorozat "EU Parlamenti körkép" című kétrészes filmjének brüsszeli forgatását a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatta